Mainos
Mainos

Helsinki-Vantaan poliisit kulkevat konepistooli selkärepussa

Helsinki-Vantaan lentokentän poliisit ovat joulukuusta lähtien kulkeneet kentällä konepistoolit selkärepussaan. Poliisin aseistuksen vahvistus on yksi osa viranomaisten lisääntyneitä turvatoimia viime aikoina ulkomaisilla lentokentillä tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikön Kari Rantalan mukaan Helsinki-Vantaan lentoasema on toistaiseksi ainoa paikka Suomessa, missä poliisit kantavat konepistooleja säännöllisesti mukanaan.

– Jos täällä tapahtuu jotakin, meillä pitää olla nopea reagointikyky. Sen takia aseen pitää olla mukana eikä missään auton takakontissa, Rantala perustelee raskaampaa aseistusta.

Monilla ulkomaisilla lentokentillä ja muissa keskeisissä kohteissa poliisit kulkevat avoimesti konepistoolit esillä, mutta Suomessa haluttiin Rantalan mukaan päätyä toisenlaiseen ratkaisuun.

– Suomalaisella poliisilla on aina ollut pidättyväinen linja siihen, että voimankäyttövälineitä kovin avoimesti näytettäisiin. Se voi luoda turvattomuuden tunnetta, kun asian pitäisi olla päinvastoin, Rantala sanoo.

Matkustajamäärät vinhassa kasvussa

Poliisin, rajavartiolaitoksen ja tullin edustajat esittelivät keskiviikkona tiedotusvälineille Helsinki-Vantaan turvallisuustilannetta sisäministeri Paula Risikon (kok.) johdolla.

Viranomaisten mukaan Helsinki-Vantaan lentokenttä on Suomen kansainvälisimpänä liikenteen solmukohtana avainasemassa koko maan turvallisuuden kannalta.

Lentokentän lävitse kulki viime vuonna 17,2 miljoonaa matkustajaa. Matkustajamäärän arvioidaan kasvavan 20 miljoonaan vuonna 2020. Rajavartiolaitoksen ennusteen mukaan 25 miljoonan matkustajan raja saavutetaan vuonna 2027.

– Tällaisen väkimäärän joukkoon voi lukeutua myös ihmisiä, joilla on yhteyksiä terrorismiin ja vakavaan rikollisuuteen, Rantala muistuttaa.

– Kansainvälinen turvallisuustilanne heijastuu aina myös Helsinki-Vantaalle.

Rajavartijoille lisää toimivaltuuksia?

Poliisi, Rajavartiolaitos ja Tulli tekevät Helsinki-Vantaalla tiivistä yhteistyötä. Suurimman osan lentokentällä ilmi käyvistä rikoksista paljastaa Tulli, jonka työsarka on lisääntynyt muun muassa internetissä tapahtuvan huumekaupan myötä. Myös tuoteväärennöksiä Tullin haaviin jää runsaasti.

Lisätyötä Tullille on aiheuttanut viime päivinä Kreikasta tulevan postin läpivalaisu. Läpivalaisuun päädyttiin IMF:n Pariisin-toimistossa viime viikolla räjähtäneen kirjepommin sekä Saksan valtiovarainministeriöön tulleen räjähdepaketin takia.

Saksan kirjepommin lähettäjäksi ilmoittautui äärivasemmistolainen kreikkalaisryhmittymä.

Rajavartiolaitos puolestaan paljasti viime vuonna hieman yli sata laittoman maahantulon järjestämisrikosta ja lähes 300 asiakirjaväärennöstä. Etsintäkuulutettuja havaittiin viime vuonna peräti 1500.

Vaikka eri viranomaisten yhteistyö pelaakin Helsinki-Vantaalla hyvin, Risikon mukaan rajavartijoiden toimivaltuuksien lisäämiselle on tarvetta. Selvitystyö asian tiimoilta on Risikon mukaan käynnissä.

– Tilanteessa, jossa rajalla tapahtuu jotain, ei voida ruveta soittamaan paikalle poliisia, jolla olisi ne tarvittavat toimintavaltuudet. Nyt käydään läpi se, mitä toimintavaltuuksia rajavartiosto tarvitsee, että heidän ei tarvitse soittaa paikalle muita henkilöitä, Risikko sanoi.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme