Mainos
Mainos

Heroiinista nuorten trendihuume – huumekuolemat hurjassa kasvussa USA:ssa

Heroiinista on hälyttävää vauhtia tullut Yhdysvaltain uusi trendihuume. Käyttäjät ovat yhä useammin nuoria, joille huumeet myydään halvalla ja helposti.

Tilanne on erityisen huolestuttava Kanadan rajalla sijaitsevassa Vermontin osavaltiossa. Vermontin kuvernöörin Peter Shumlinin mukaan heroiinia myydään osavaltiossa jo 2 miljoonan dollarin (1,5 miljoonan euron) arvosta viikottain. Heroiinista johtuvat kuolemat ovat lisääntyneet jopa 770 % sitten vuoden 2000.

Käyttäjät ovat hyväosaisia, koulutettuja nuoria tai nuoria aikuisia.

Vermontin osavaltion poliisi sanoo tilanteen olevan niin vakava, että heroiinista on tullut monelle nuorelle niin sanottu ‘kokeiluhuume’ esimerkiksi marihuanan sijaan - hinta on edullinen ja tarjonta runsasta. Helposti riippuvuutta aiheuttava heroiini muuttuu viihdekäytöstä elämäntavaksi erittäin nopeasti.

Heroiini palasi New Yorkin kaduille: poliisin mukaan tilanne on tällä hetkellä pahempi kuin yli 20 vuoteen.

Halvempaa kuin koskaan

Vermont syyttää ongelmistaan osittain New Yorkia. Itärannikon metropolista on viime vuosina tullut heroiinin pääkaupunki: miljoonien arvoisia huumelasteja jää poliisin haaviin useita kertoja kuukaudessa ja huumeiden hinta katukaupassa on alhaisempi kuin koskaan. Huumeet hankitaan New Yorkista halvalla ja myydään eteenpäin hyvään hintaan.

- Jos olet New Yorkista, voit tulla tänne 500 heroiinipussin kera, myydä ne, iskeä kolme naista ja ajaa seuraavana päivänä kotiin. Alueemme infrastruktuuri on kuin rakennettu nopeasti voittoa tekeviä diilereitä varten, kuvailee Vermontin osavaltion poliisipäällikkö James W. Baker New York Times -lehdessä.

Bakerin analyysi ei tule New Yorkin viranomaisille yllätyksenä. Laittomaan huume-, savuke-, ja lääkekauppaan erikoistunut poliisi, Drug Enforcement Agency (DEA), on viimeisen kuukauden sisällä pysäyttänyt kaksi yli 11 miljoonan dollarin (8 miljoonan euron) arvoista, katukauppaan tarkoitettua heroiinilastia.

Huumekuninkaat rynnivät New Yorkiin

DEA sanoo pidätysten olevan selkeä merkki siitä, että New Yorkiin rynnii nyt kovan luokan huumekauppiaita. Viihdekäyttö on kasvanut etenkin nuorten keskuudessa, joten kauppiaat rakentavat myyntiketjunsa siten, että huumeiden hankinta on vaivatonta, nopeaa ja edullista.

Poliisin mukaan suuria heroiinilasteja on saapunut kaupunkiin kuluvan vuoden aikana enemmän kuin kahteen vuosikymmeneen. DEA:n tilastot kertovat karua tarinaa: Yhdysvaltain heroiinitakavarikoista tänä vuonna jopa 35%  on tehty yksinomaan New Yorkissa. Heroiinin yliannostuksesta johtuvat kuolemat ovat sen sijaan lisääntyneet hälyttävät 84 % viimeisen kolmen vuoden aikana.

Huumerikoksiin erikoistunut syyttäjä Bridget G. Brennan pitää tilannetta järkyttävänä.

- Heroiinikauppa on erittäin järjestäytynyttä ja määrällisesti valtavaa. Huumeita liikutetaan aiempaa helpommin ja tehokkaammin huomattavasti laajemmalle sekä nuoremmalle asiakaskunnalle, Brennan sanoi New Yorkin kaupunginvaltuuston kokouksessa viime viikolla. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme