Mainos
Mainos

Hiljaisuus oli liikaa Lontoossa: Big Ben taas ääneen

Lontoon ikoni, parlamenttitalon torni kelloineen on ollut remontissa elokuusta lähtien. Liki 160 vuotta lähes tauotta soineen Big Benin hiljaisuus kuitenkin keskeytyy ensi lauantaina.

Miljoonat lontoolaiset ja turistit olivat murheellisia, kun Big Ben kumautti viimeiset puolenpäivän lyöntinsä elokuun 21. päivä. Kellossa ja tornissa aloitettiin arviolta neljä vuotta kestävä ja 30 miljoonan punnan hintainen remontti, jossa rakennus entisöidään kokonaan.

Big Ben on ollut hiljaa pisimmillään kaksi vuotta ensimmäisessä maailmansodassa. Silloin kello hiljennettiin ja taulu pimennettiin zeppeliinien välttämiseksi, vaikka kello kyllä muutoin kävi.

Nyt hiljaisuus on koettu niin painostavaksi, että kello päästetään taas lyömään lauantaina, jolloin Britannia viettää kansallista ensimmäisen maailmansodan aselevon muistopäivää. Kellon huoltajat kuitenkin muistuttavat, että lyönnit saattavat olla hiukan epätarkkoja.

Penneillä tarkkuutta

Täsmälleen ottaen Big Ben on tunnin kumaukset antavan, 13 tonnin painoisen pääkellon nimi. Se on puolestaan osa usean soivan kellon, niitä lyövän koneiston ja itse kellokoneiston kokonaisuutta.

Täysin mekaaninen laitteisto toimii edelleen kuten se suunniteltiinkin 1800-luvulla. Ainoa myönnytys nykyajalle on, että kellon kolmesti viikossa tehtävä vetäminen on tapahtunut sähkömoottorilla.

Mekaanisuudesta kertoo se, että kellon aikanaan suunnitelleet sepät päätyivät ajannäytön tarkkuuden hienosäätöön 300 kiloa painavan heilurin päälle asetettavilla pennin kolikoilla. Yhden kolikon lisäys edistää kelloa 0,4 sekunnilla päivässä. Muutoin kellokoneisto on jykevä valurauta-ajan tuote – se painaa viisi tonnia.

Vain yksi konerikko

Big Benin 160 vuoteen mahtuu kaikenlaisia käyntihäiriöitä. Ensimmäiset runsaat 80 vuotta sujuivat hyvin, mutta 1941 pommitusvaurioiden korjauksia tehnyt remonttimies pudotti vasaran koneistoon ja kello pysähtyi puoleksi vuorokaudeksi.

Kahdeksan vuotta myöhemmin kello hidasti yli neljä minuuttia, kun kottaraisparvi istui viisarille. Vuoden 1955 talvella pohjoispuolen taulu sai niin suuren lumikuorman, että koko kello pysähtyi. Sen jälkeen asennetuista lämmittimistä on ollut hyötyä viime vuosiin saakka. Silti vuoden 1962 lopulla lumi ja jää saivat kellon jätättämään niin, että uusi vuosi 1963 alkoi 9 minuuttia myöhässä.

Ainoa mekaaninen häiriö sattui vuonna 1976, kun vetokoneiston osa murtui metallin väsymisen takia ja teki paljon vahinkoa. Big Ben hiljeni kuukausiksi, ja BBC joutui turvautumaan lähetyksissään puolenpäivän täysien lyöntien sijasta valjuun elektroniseen aikamerkkiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme