Mainos
Mainos

Hillary Clinton kirjassaan: Putin pakkomielteinen itsevaltias, Sarkozy juoruilija

Omaelämäkerta, jonka avulla voi puhdistaa pöydän. Näin on kuvailtu tiistaina Yhdysvalloissa julkaistua entisen ulkoministerin Hillary Clintonin muistelmateosta.  

Clinton on ennakkosuosikki demokraattien presidenttiehdokaskisassa, ja kirjaa pidetäänkin avauksena vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Monet arvioivat, että kirjan ja siihen liittyvän kiertueen tarkoitus on testata hänen suosiotaan ennen vaaleja. Clinton itse on sanonut päättävänsä ehdokkuudestaan vasta marraskuun kongressivaalien jälkeen.  

Clinton puolustaa ulkoministerikauttaan

Kirjassa Clinton saa myös mahdollisuuden puolustaa ulkoministerikautensa politiikkaa ennen vaaleja. Hän ruotii luvun verran militanttien hyökkäystä Yhdysvaltain konsulaattiin Libyan Bengasissa. Vuoden 2012 iskussa kuoli lähetystön työntekijöitä, ja kilpakumppani republikaanit on vihjannut iskun osoittavan, ettei Clinton pysty huolehtimaan Yhdysvaltain tai sen kansalaisten turvallisuudesta.  

Politico-lehden mukaan Clinton puolustautuu kirjassa syytöksiä vastaan toteamalla, ettei hän saanut ajoissa tietoja lisääntyneestä turvallisuusriskistä Libyassa. Clintonin mukaan iskun hyödyntäminen poliittisena aseena on "halpamaista".  

Hankala suhde Putiniin  

Clinton ruotii kirjassa lisäksi suorasukaisesti maailman johtajien luonteenpiirteitä. Suhde Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin oli Clintonin mukaan vaikea. Hän kuvailee Putinia valtaa tavoittelevaksi ja pakkomielteiseksi itsevaltiaaksi.

Clintonin mukaan Venäjä voisi saada tavoitteensa läpi paremmin, jos Putinilla ei olisi pakkomiellettä Neuvostoliiton entisiin alueisiin ja sisäpoliittisen vastustuksen kitkemiseen.  

Entinen ulkoministeri antaa tunnustusta Saksan liittokanslerille Angela Merkelille, joka Clintonin mukaan kantaa "koko Eurooppaa" harteillaan.

Ranskan entistä presidenttiä Nicolas Sarkozya hän kuvailee herrasmieheksi, mutta myös huomionhakuiseksi ihmiseksi, jolla oli aina sanottavaa muista.  

– Hän juoruili ja kuvaili säännöllisesti muita poliitikkoja hulluiksi tai heikoiksi.  

Clintonin mukaan johtajien väliset kemiat ovatkin merkittäviä kansainvälisissä suhteissa.   

– Henkilökohtaiset piirteet vaikuttavat kansainvälisissä suhteissa enemmän kuin moni uskoisi - hyvässä ja pahassa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme