Mainos
Mainos

Himmlerin päiväkirjat paljastavat tuhoamisleirien karun arjen– kortinpeluuta teloitusten välissä

Natsi-Saksan johtohahmoihin kuuluvan Heinrich Himmlerin vastikään löytyneet päiväkirjat paljastaa kammottavia asioita juutalaisten tuhoamisleirien arjesta.

Heinrich Himmler tuomitsi toisessa maailmansodassa toteutetun holokaustin aikana miljoonia juutalaisia kuolemaan. Hän kuului natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin eliittijoukkoihin. Nyt Venäjältä on löytynyt Himmlerin sodanaikaisia päiväkirjoja, joka paljastaa karmeita yksityiskohtia tuhoamisleirien arjesta.

Saksalaislehti Bild on julkaissut otteita Himmlerin päiväkirjoista. Niiden sisällöstä kertoo myös BBC.

Himmler kertoo erimerkiksi olleensa hierottavana ennen kuin määräsi kymmenen puolalaista teloitettavaksi. Hän kertoo myös syöneensä välipalaa Buchenwaldin keskitysleirillä ja määränneensä SS-joukot kouluttamaan koiria ihmisten repimiseen palasiksi.

Yhtenä päivänä hän kertoo lähes pyörtyneensä saatuaan teloituksessa juutalaisen aivot takilleen. Himmlerin on ennenkin kerrottu kammoksuneen veren näkemistä.

Himmler kertoo natsien rentoutuneen holokaustikokousten välillä muun muassa pelaamalla korttia ja katselemalla elokuvia.

Päiväkirjat löytyivät Venäjän puolustusministeriön arkistosta Podolskista, ja niitä tutkitaan parhaillaan Saksan historian instituutissa Moskovassa. Tutkijat pitävät tuhatsivuisten päiväkirjojen löytymistä merkittävänä. Kirjat kattavat vuodet 1938, 1943 ja 1944.

Historioitsijat aikovat julkaista Himmlerin päiväkirjojen sisältöä ensi vuonna kirjana taustoittavan aineiston kera.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme