Mainos
Mainos

Hindunationalistit nousevat valtaan Intiassa

Intiassa hindunationalistien BJP-puolue on voittamassa parlamenttivaalit selvän enemmistön turvin.

Pääministeriksi nousee BJP:n Narendra Modi.

BJP:n nousua tukee valtava äänivyöry. Pelkästään Modi on kerännyt yli puoli miljoonaa ääntä.

Hindunationalistit ovat olleet pitkään oppositiossa. Viimeiset kymmenen vuotta Intiaa hallinnut kongressipuolue on tunnustanut vaalitappionsa.

Intiassa olevan MTV Uutisten toimittajan Mari Karppisen mukaan tulos ei miellytä vähemmistöuskontojen edustajia kuten muslimeja tai kristittyjä. 

- Intiassahan on ollut paljon eri uskontojen välisiä yhteenottoja. Näidenkin vaalien aikana kymmeniä ihmisiä on kuollut paikallisten ääriryhmien yhteenotoissa. Ja vähän reilu kymmenen vuotta sitten muslimit ja äärihindut ottivat yhteen niin, että satoja muslimeja sai surmansa. Tietenkin tällaista pelottelua ja tilanteen kärjistymistä luonnollisesti pelätään, Karppinen sanoo.

Modin valittina raha ja puhdas maine

Karppisen mukaan tilanne Intiassa on ollut vaalien aikaan toistaiseksi rauhallinen.

- Yhteenottoja on ollut, mutta kuolleiden määrä on pysynyt kymmenissä. Tilanne ei ole kärjistynyt niin kuin kymmenen vuotta sitten, ainakaan vielä. Täytyy muistaa, että vaaleissa tietenkin asioita myös liioitellaan ja kärjistetään. Voi olla, että tilanne myös pysyy rauhallisena.

Yhdeksi Modin suosion salaisuudeksi Karppinen otaksuu sen, ettei Modi ole jäänyt kiinni korruptiosta monien muiden ehdokkaiden tavoin.

- Tämänkin useita viikkoja kestäneen vaalikampanjan aikana yhä useampi poliitikko yksitellen on jäänyt kiinni erilaisten lahjusten ottamisesta. Korruptoitunutta porukkaa tämä on ja osa äänistähän ostetaan rahalla, teellä ja huumeilla. Nämä eivät todellakaan mitkään rehelliset vaalit ole, Karppinen muistuttaa.

Lisäksi Modin suosiota on Karppisen mukaan pönkittänyt hänen massiivinen vaalikampanjansa.

- Modin vaalikampanja on ollut todella kallis, itseasiassa Intian vaalihistorian yksi kalleimmista. Hänellä on myös Intian rikkaimman ja Aasian toiseksi rikkaimman miehen tuki. Erityisesti liike-elämä,  keskiluokka ja nuoriso pitävät hänestä, sillä hän on luvannut parempaa bisneselämää ja jopa 100 uutta kaupunkia Intiaan.

Intian parlamenttivaalit ovat kestäneet kuusi viikkoa. Viranomaisten mukaan ääniuurnilla kävi noin 66 prosenttia äänioikeutetuista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme