Mainos
Mainos

Hirmuliskosta tulikin vesipeto

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kääntäneet tutkimuksen suunnan: parikymmenmetrinen spino- eli olkasaurus onkin paljastunut varsinaiseksi vesipedoksi. Aiemmin tätäkin hirmuliskoa on pidetty maapetona, joka saattoi vain satunnaisesti käydä vedessä.

Olkasaurus eli liitukaudella noin 100 miljoonaa vuotta sitten. Uusimmat tutkimukset kertovat, että otus saalisti jopa auton kokoisia haikaloja. Sen vesielämä paljastui luustosta: lantiosta löytyi yhtäläisyyksiä syvälle sukeltavaan valaaseen. Takajalat ja pyrstö tekivät olkasauruksen kömpelöksi maalla mutta nopeaksi ja vaaralliseksi pedoksi vedessä. Sen pää oli kuin krokotiililla: se saattoi tarkkailla veden päällä olevaa elämää liki näkymättömissä pinnan tuntumassa.

Olkasaurus (spinosaurus aegyptiacus) on vanha löytö, noin sadan vuoden takaa. Hyvin säilynyt fossiili oli esillä Münchenin luonnontieteellisessä museossa aina vuoteen 1944 saakka, jolloin se tuhoutui liittoutuneiden pommituksissa. Siihen saakka sitä pidettiin muiden hirmuliskojen tavoin pääosin maaeläimenä.

Vasta uusi, hyvin säilynyt löytö Marokosta käänsi tutkijoiden mielen. Marokosta löytyneen fossiilin perusteella on tehty luumalli, joka on esillä Yhdysvalloissa Washingtonin kaupungissa.

Spinosauruksesta tänään lisää Kymmenen uutisissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme