Mainos
Mainos

Kaikkien aikojen hirmumyrsky tappoi ainakin parikymmentä – turistit pakenevat Fidziltä

Tyynellämerellä Fidzillä viikonloppuna riehunut pyörremyrsky on vaatinut jo 20 kuolonuhria. Viranomaisten mukaan uhriluku vielä todennäköisesti nousee myrskytuhojen raivaustöiden edetessä.

Lauantaina koettu myrsky oli voimakkain koskaan Fidzille iskeneistä. Ilmakuvien mukaan myrsky on pyyhkäissyt matalaksi kokonaisia kyliä.

Myrskyn säikäyttämät turistit ovat täyttäneet paluulennot Fidziltä sen jälkeen, kun viikonlopun yli poikki ollut lentoliikenne aloitettiin.

– Pelkäämme, että kuolonuhrien määrä ei lakkaa nousemasta tänään ja että satojen ihmisten kodit ja elinkeino ovat tuhoutuneet täysin, sanoi Oxfam-avustusjärjestön aluejohtaja Raijeli Nicole.

Fidzhin pääministeri Voreqe Bainimarama kuvaili historiallisen voimakasta myrskyä "hyökkäykseksi Fidzille". Saarivaltioon on julistettu kuukauden poikkeustila.

Maan armeija on määrätty avustamaan raivaustöissä. Suuri osa kouluista on muutettu evakuointikeskuksiksi ja kaikki koulut pysyvät suljettuina ainakin viikon.

Viitoskategoriaan luokiteltu Winston-myrsky oli voimakkain koskaan Fidzille iskenyt myrsky. Sen tuulet puhalsivat keskimäärin 220 kilometrin tuntivauhtia ja puuskissa nopeus nousi jopa yli 300 kilometriin tunnissa.


Turistit lähtevät joukolla

Fidzillä pelätään myrskyn vaikutusta maan turismiin.

Myrskyn säikäyttämät turistit ovat täyttäneet paluulennot sen jälkeen, kun myrskyn takia viikonlopun yli poikki ollut lentoliikenne on aloitettu.

Fidzi saa ison osan tuloista turismista. Eritoten saarivaltio on australialaisten ja uusiseelantilaisten lomailijoiden suosiossa.

Tällä hetkellä Fidzille suuntaa lähinaapurimaista lähtevillä lennoilla avustustyöntekijöitä sekä lahjoituksia.

Australia ilmoitti lähettävänsä maahan viiden miljoonan Australian dollarin eli noin 3,2 miljoonan euron edestä perusavustustarvikkeita kuten ruokaa ja puhdasta juomavettä. Australia on luvannut avustaa Fidziä lisää, kun tuhojen laajuus ja avuntarve selkenee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme