Mainos
Mainos

Hirviökalan mysteeri selvisi Norjassa

Norjassa kohua herättäneen "hirviökalan" salaisuus näyttää ratkenneen. Mediassa kauhisteltu kuva epämuodostuneesta turskasta on totisinta totta ja itseasiassa hyvinkin tunnettu ilmiö kalanviljelyn parissa.

Vuonna 2004 tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että jopa puolet Norjan kalanviljelylaitoksissa kasvaneista turskista oli epämuodostuneita. Tutkija Atle Mortensenin mukaan epämuodostumat ovat saanet alkunsa mädin vääränlaisesta käsittelystä. Hänen mukaansa kalan rujo suu ja katkenneen näköinen niskan alue ovat täysin kalanjalostuksen tuotosta.

Tutkijan mukaan virheellinen kehitys mätivaiheessa saattaa johtua esimerkiksi liian lämpimästä vedestä tai vääränlaisesta ravinnosta.

Etenkin kalastajat ovat olleet huolissaan siitä, että tulevaisuudessa rujo ulkomuoto yleistyy turskilla. Mortensenin mukaan ei ole kuitenkaan mitään näyttöä siitä, että epämuodostumat siirtyisivät sukupolvelta toiselle.

(MTV3-ENEX)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme