Mainos
Mainos

Historiallinen päätös: Ensimmäinen musta nainen saa kuvansa seteliin Yhdysvalloissa

Harriet Tubman on ensimmäinen afroamerikkalaisnainen, jonka kasvot painetaan seteliin. Entinen orja Harriet Tubman saa kuvansa 20 dollarin setelin etupuolelle. 

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jack Lew ilmoitti asiasta eilen. Yhdysvalloissa on keskusteltu aiheesta useiden kuukausien ajan. Myös muiden merkittävien naisten kuvia maan historiasta aiotaan painaa seteleihin. Harriet Tubman on kuitenkin ensimmäinen afroamerikkalaisnainen, joka saa kasvonsa setelin etupuolelle. Tubmanin tieltä 20 dollarin setelistä väistyy entinen presidentti Andrew Jackson.

Tubman ei valitettavasti itse ole todistamassa tätä historiallista hetkeä. Hän kuoli keuhkokuumeeseen vuonna 1913 ollessaan yli 90-vuotias. 

Tubman syntyi orjana Marylandissä vuonna 1820, mutta onnistui pakenemaan omistajiltaan. Hän toimi aktiivisesti kansalaisoikeuksien puolesta sekä Yhdysvaltain sisällissodan aikana että sen jälkeen. Hän myös johti satoja muita orjia vapauteen.

Tubman toimi Underground Railroad -nimisen järjetelmän "kapellimestrina". Undergroud Railroad oli verkosto, joka käsitti salaisia reittejä ja tarjosi suojaa orjuudesta paenneille Afrikan jälkeläisille.

– Se, mitä hän teki auttamalla ihmisiä konkreettisesti vapauteen ja mitä hän teki myöhemmin tukemalla naisten äänioikeutta, on merkittävä osoitus siitä, mitä yksilö voi demokratian eteen tehdä, ylisti valtiovarainministeri Lew.

Uudet setelit on määrä ottaa käyttöön vuonna 2020, jolloin Yhdysvalloissa tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun naiset saivat äänioikeuden.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme