Mainos
Mainos

HIV diagnosoidaan yhä useammin yli 50-vuotiaalle

Euroopassa yhä useampi HIV-diagnoosin saanut on 50-vuotias tai sitä vanhempi, kertoo tuore tutkimus. Tutkimus julkaistiin arvostetussa brittiläisessä lääketieteen aikakauslehdessä The Lancetissa.

Vuosien 2004 ja 2015 välisenä aikana 50-vuotiaiden tai sitä vanhempien saamien diagnoosien määrä kasvoi kahdella prosentilla jokaisena vuonna. Tutkimuksen mukaan nykyään uusista diagnooseista yksi kuudesta annetaan 50-vuotiaalle tai sitä vanhemmalle.

Vanhemmat ihmiset ovat saaneet tartunnan useimmiten heteroseksistä. Historiallisesti suurimmassa riskissä ovat olleet homomiehet ja suonensisäisiä huumeita käyttävät, jotka jakavat neuloja muiden käyttäjien kanssa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin terveystietoja vuodesta 2004 vuoteen 2015.

Tarkasteluajanjakson aikana 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien saamien diagnoosien määrä kasvoi 16 Euroopan maassa, ja pysyi samana tai laski 15 maassa.

Eniten diagnoosit vanhempien ihmisten keskuudessa kasvoivat Liettuassa, Latviassa, Tshekissä ja Virossa. Liettuassa kasvua oli 14,4 prosenttia, Latviassa 12,1 prosenttia, Tshekissä 12 prosenttia ja Virossa 10,1 prosenttia.

Nuorten saamien diagnosoitujen tartuntojen määrä pysyi tarkasteluajanjaksolla tasaisena.

Vuonna 2013 YK:n HIV:in ja AIDS:in vastainen ohjelma UNAIDS arvioi, että noin 4,2 miljoonalla 50-vuotiaalla tai sitä vanhemmalla ihmisellä on HIV.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme