Mainos
Mainos

Hiv-epidemia pahenee Venäjällä

Hiv-tartuntojen määrä kasvoi viime vuonna yli kymmeneksellä ja jopa joka sadas työikäinen on hiv-positiivinen. Tartuntojen määrä on lähes kaksinkertaistunut maassa viiden viime vuoden aikana.

Virus saadaan tavallisimmin likaisista huumeneuloista. Tartunnan toiseksi yleisin syy on heteroseksi. Seksiteitse tarttuneiden tapausten osuus on kasvussa, ja naisten määrä uusista tartunnoista on jo yli puolet.

Hiv-tapausten määrä lisääntyy jyrkästi myös Suomen lähialueilla Luoteis-Venäjällä.

Hiv-lääkkeiden kustannukset siirtyivät Venäjällä vuoden alusta valtakunnallisesta budjetista aluetasolle. Tämä on johtanut hiv-järjestön johtajan Andrei Zlobinin mukaan paikoitellen lääkkeiden toimittajien kaikkoamiseen.

–Eräiden alueiden julistettua tarjouskilpailun yksikään lääketoimittaja ei ole lähtenyt mukaan, Zlobin harmittelee.

Tartuntojen ennaltaehkäisy ja riskiryhmiin kuuluvien testaaminen on Venäjällä edelleen lapsenkengissä. Huumeiden käyttäjät, seksityöntekijät, maahanmuuttajat ja miehet, jotka harrastavat seksiä toisen miehen kanssa, on unohdettu.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme