Mainos
Mainos

Hiv-potilaat hengenvaarassa — lääkettä ryöstetään muotihuumeeksi

Hiv-lääkkeistä on tullut suosittu ryöstökohde uuden erittäin addiktoivan huumeen levitessä Etelä-Afrikan katumarkkinoilla.

BBC:n mukaan Whoonga-nimellä tunnettu huume-coctail aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja se on myös erittäin myrkyllinen: antiretroviraalisen Stocrin hiv-lääkkeen lisäksi se koostuu rotanmyrkystä ja pesuaineesta.

Whoongaa käytetään poltetaan yhdessä marihuanan kanssa ja sen uskotaan lisäävän kannabiksen aiheuttamia aistiharhoja. Siitä on tullut suosittua mustien asuttamilla alueilla Etelä-Afrikassa, missä huumeen käyttö lisääntyy jatkuvasti. Maan poliisijohto on jo huolestunut tilanteesta ja huumeen leviämistä yritetään ehkäistä erikoisoperaatioilla.

Huume on käyttäjälle hyvin vaarallista. Whoongan polttaminen saattaa aiheuttaa sisäistä verenvuotoa, vatsahaavaa ja jopa kuolemaa.

Hengenvaarassa ovat kuitenkin käyttäjien lisäksi myös hiviin sairastuneet eteläafrikkalaiset, huumejengit kun ovat alkaneet ryöstää lääkkeiden käyttäjiä Whoongan valmistamiseksi.

– Meidän täytyy pelätä jengiläisiä, jotka haluavat ryöstää meiltä mahdollisuuden elämään, sanoo hiviä sairastava Phumzile Sibiya mustien asuttamassa Umlazin kaupungissa uutiskanava BBC:lle.

Arviolta kuusi miljoonaa eteläafrikkalaista sairastaa hiviä, heistä noin 700 000 syö taudin etenemistä ehkäisevää antiretroviraalista lääkettä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme