Mainos
Mainos

Hiv-tartuntojen määrä rajussa kasvussa Venäjällä

Venäjän johtava aids-asiantuntija varoittaa, että maan hiv-epidemia saattaa kaksinkertaistua lähivuosina.

Rekisteröityjen hiv-tartuntojen määrä ylitti miljoonan rajan Venäjällä viime vuoden lopulla. Maan aids-keskuksen johtajan Vadim Pokrovskin mukaan määrä voi kavuta kahteen miljoonaan vuoteen 2020 mennessä.

Viralliset tiedot eivät myöskään kerro koko totuutta: Pokrovski ja useat muut asiantuntijat ovat arvioineet, että hiv-positiivisia saattaa jo nyt olla Venäjällä jopa 1,5 miljoonaa.

– Pelkästään viime vuonna Venäjällä rekisteröitiin noin 100000 uutta hiv-tartuntaa. Tämä on hyvin suuri määrä, ehkä suurin Euroopassa, Pokrovski sanoo.

Pokrovski varoittaa, että myös epidemian luonne on muuttumassa vain tiettyjen väestöryhmien epidemiasta koko väestöä koskevaksi. Teknisesti ottaen se tarkoittaa, että koko väestöstä prosentti kantaisi virusta.

Tartuntojen määrää koko väestössä arvioidaan naisille raskauden aikana tehtävien seulontojen avulla.

– Nykyisin raskaana olevista venäläisnaisista 0,8 prosentilla todetaan hiv-tartunta. Jos osuus vielä nousee, vaara vakavasta epidemiasta on hyvin suuri, Pokrovski sanoo. 

 Hiv-positiivisia jopa 1,5 miljoonaa

– Rekisteröityjen hiv-tartuntojen määrä on Venäjällä kasvanut nopeasti noin puolesta miljoonasta vuonna 2010 yli miljoonaan viime vuonna. Tartuntojen todellisen määrän arvioidaan olevan jopa 1,5 miljoonaa.  
– Uusista tartunnoista 70 prosenttia todetaan 20-39-vuotiailla. Viime vuonna hiv todettiin liki 9800 alaikäisellä. Suurin osa heistä on saanut tartunnan äidiltään raskauden aikana.  
– Tartunnan saaneista 55-60 prosenttia on saanut sen huumeidenkäytöstä, noin 40 prosenttia heteroseksistä ja alle kaksi prosenttia homoseksistä.  
– Alueellisesti hiv-tartuntojen määrässä on suuria eroja. Suomen rajojen lähellä Leningradin ja Pietarin alueet kuuluvat niihin, joissa epidemia on vakavin.  

Seksuaalivalistusta karsastetaan 

Hivin vastaista taistelua Venäjällä vaikeuttavat eniten tautiin edelleen liittyvä stigma sekä Venäjän hallinnon konservatiivinen politiikka ja talousongelmat.

Venäjällä hiviä pidetään yhä lähinnä narkomaanien ja homojen ongelmana, vaikka viime vuonna tartunnoista jo yli 40 prosenttia tuli heteroseksistä - homoseksistä vain 1,5 prosenttia.

Pokrovskin mukaan seksuaalivalistus ja huumeiden käyttäjille tarjottava korvaushoito olisivat avainasemassa uusien tartuntojen ehkäisemiseksi. Ne eivät kuitenkaan istu Venäjän nykyhallinnon vanhoilliseen linjaan.

Seksuaalivalistuksen uskotaan yllyttävän nuoria seksiin ja siten pahentavan hiv-epidemiaa. Viranomaiskampanjoissa on sen sijaan korostettu seksistä pidättäytymistä ja uskollisuutta parisuhteessa.

Myöskään narkomaanien hiv-tartuntoja estäviä ohjelmia ei käytännössä ole, Pokrovski sanoo. Korvaushoidossa käytettävä metadoni on Venäjällä laitonta, eikä puhtaiden neulojen vaihto-ohjelmia tueta - vaikka molemmat ovat Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan keskeisiä keinoja hivin leviämisen estämiseksi. 

Kansallista hiv-strategiaa luvattu 

Muutosta saattaa silti olla ilmassa: viime vuonna pääministeri Dmitri Medvedev lupasi, että Venäjälle luodaan kansallinen hiv-strategia. Viime kuussa pääministerin vaimo Svetlana Medvedevan johtama järjestö oli mukana hivin vastaisessa yliopistokampanjassa, jonka tilaisuuksissa myös Pokrovski puhui.

Moskovalainen opiskelija Darja Belimova on hyvin huolissaan seksuaalivalistuksen puutteesta venäläiskouluissa.

– Nuoret eivät usein edes tiedä, mikä hiv on, eivätkä ymmärrä sen vaaroja, Belimova selittää.

Ainakin toistaiseksi hivin vastainen työ lankeaa pääasiassa asiaan vihkiytyneiden kansalaisjärjestöjen harteille. Niitä on vain muutama kymmenen.

– Kun on kyse Venäjän kokoisesta maasta, tämä on hyvin pieni määrä, Pokrovski sanoo.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme