Mainos
Mainos

Hollantilaiset äänestävät vilkkaasti

Ensimmäisten ennusteiden mukaan jopa 80 prosenttia hollantilaisista käy äänestämässä maan parlamenttivaaleissa tänään.

Pim Fortuyn

Liki kaikille Hollannin äänestyspaikoille oli aamusta asti pitkät jonot. Vaalien luonne muuttui täysin suositun oikeistopopulistisen poliitikon Pim Fortuynin viimeviikkoisen murhan jälkeen. Uudessa tilanteessa vaalien lopputulosta on ollut hyvin vaikea ennustaa.

Laajalevikkisen De Telegraaf -päivälehden mukaan menossa on "yksi kummallisimpia ja arvaamattomimpia vaaleja mitä maassa on koskaan käyty". Ennen äänestystä tehdyt tuoreimmat mielipidekyselyt povasivat voittoa ja suurinta äänisaalista oppositiossa oleville kristillisdemokraateille. Johtajansa menettänyt Fortuynin puolue menestynee tarpeeksi hyvin ollakseen vakavasti otettava kumppani neuvoteltaessa Hollannin uudesta hallituksesta. Puolueen on ennustettu saavan 25 edustajaa maan 150-paikkaiseen parlamenttiin.

Asiantuntijat eivät ole kuitenkaan haluaneet sulkea täysin pois mahdollisuutta, että vain muutama kuukausi sitten perustettu äärioikeistolainen puolue nousisi parlamentin suurimmaksi ryhmäksi. Varsin selvänä pidetään sen sijaan sitä, että pääministeri Wim Kokin johtama keskustavasemmistolainen hallituskoalitio menettää reilusti parlamenttipaikkoja ja joutuu väistymään. Hollannissa on yli 12 miljoonaa äänioikeutettua. Vaalihuoneistot sulkeutuvat kello 22 Suomen aikaa ja ensimmäisiä ovensuukyselyjen tuloksia odotetaan heti tämän jälkeen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme