Mainos
Mainos

Hollantilaiset riemastuivat elinluovutusohjelman huijauksesta

Munuaisen luovutusta käsittelevä ohjelma ehti jo synnyttää poliittisen kohun Hollannissa. Ohjelma aiheutti hämmennystä myös monissa muissa Euroopan maissa.

Hollannin televisiohistorian kohutuin tosi-tv-ohjelma munuaisen luovutuksesta on paljastunut huijaukseksi.

BNN-televisioyhtiön maailmanlaajuistakin huomiota herättäneessä ohjelmassa parantumattomasti sairaan naisen, "Lisan", oli määrä valita, kenelle hän testamenttaa munuaisensa. Katsojien oli tarkoitus auttaa tekstiviesteillä Lisaa valitsemaan munuaisen saaja kolmesta kandidaatista.

Lähetystä seurasi yli 1,2 miljoonaa hollantilaista. Hollannin kaikkien aikojen toiseksi suurin tv-yleisö oli pudota sohviltaan, kun paljastettiin että "Lisa" oli täysin terve näyttelijä. Myös munuaisen tarvitsijat olivat mukana petkutuksessa.

Televisioyhtiön mukaan ohjelman oli tarkoitus kiinnittää huomiota siihen, että Hollannissa on pulaa elintenluovuttajista.

Hollantilaisten reaktioiden perusteella BNN onnistui tavoitteessaan.

- Meitä kaikkia huijattiin, mutta se ei ole tärkeää. Tärkeää on että elinluovutusongelmalla on nyt kasvot, sanoi hollantilaisen munuaispotilaiden järjestön johtaja Chel Mertens.

Myöskään suuri yleisö ei suhtautunut asiaan turhan ryppyotsaisesti. Internetin keskustelupalstoilla ihmiset olivat riemuissaan "koko maailmaa narranneesta tempauksesta".

Myös Hollannin opetus- ja viestintäministeri Ronald Plasterk kuvaili ohjelmaa "hyvin älykkääksi" ja kehui sen tehneen loistavaa työtä elinluovutuksen esiin nostamiseksi.

Ohjelman aikana yli 12 000 ihmistä rekisteröityi elinluovuttajaksi tätä varten avatussa ilmaisnumerossa. Ohjelman aikana annetuista tekstiviestiäänistä saadut tulot luovutetaan munuaistautitutkimukselle.

Ohjelma ehti jo synnyttää poliittisen kohun Hollannissa ja monissa muissakin Euroopan maissa.

(MTV3-STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme