Mainos
Mainos

Homeista leipää syöneen Irman, 97, kohtalo järkyttää: "Eikö kukaan ole viitsinyt katsoa jääkaappiin?"

MTV Uutiset kirjoitti eilen ruotsalaisesta Irmasta, joka söi homehtunutta leipää ja käytti pilaantunutta maitoa, koska aamupalan tekeminen ei kuulunut kotihoidon tehtäviin.

Kohtelu on aiheuttanut Ruotsissa Expressenin mukaan kohun, ja kotihoitajia syytetään välinpitämättömyydestä. Kotihoitajat olivat kertoneet Irman halunneen itse syödä homeista leipää.

Irman lapsenlapsen mukaan leipä oli niin homeinen, että aamupalan aikaan paikalla olleilla kotihoitajilla olisi ollut velvollisuus estää häntä syömästä sitä.

Tapaus on järkyttänyt myös MTV Uutisten lukijoita sekä nettisivuilla että Uutisten Facebook-ryhmässä.

Kiva puolustus. Kun 97-vuotias syö pilaantunutta ruokaa, siinä on kyse "kunnioituksesta". Onhan vanhuksellakin oikeus elämäntapaansa. Luultavasti dementikkoja "kunnioitetaan" tätäkin enemmän. En mielelläni morkkaa hoitajia, koska heidän työstään löydetään sitä enemmän vikoja, mitä huonompi omatunto omaisilla on, mutta jonkinlainen inhimillisyys pitäisi hoitotyössä olla mukana byrokraattisen velvollisuudentunnon lisäksi. "Ei kuulu mulle" ei ole kovin hyvä motiiviperusta tälle työlle.

Olisi pieni annos maalaisjärkeä paikallaan tuossakin tapauksessa. Ja monessa muussa siellä ruotsinmaalla ja täällä Suomessakin.

Tämähän on ihan kammottavaa. Sen ymmärrän, jos joku asia ei kuulu kotihoidon tehtäviin niin ei sitä jatkuvasti voi alkaa tehdä. Jotkut vanhukset myöskään eivät kuuntele tai eivät muista. Mutta luulisi sen verran ihmisyyttä olevan tuollaisilla että ilmottaisivat omaisille, viranomaisille, jollekin.

Samanlaista on meillä Suomessakin. Jos avuton vanhus ei itse ymmärrä mikä on myrkyllistä ja kodinhoitajat näkevät asian, niin kai siihen pitää puuttua jo inhimillisyyden takia ja ilmoittaa asiasta eteenpäin jos ei itse voi mitään tehdä!

Äidilleni käy jatkuvasti samalla tavalla. Kukaan ei hoitajista tarkista jääkaappia. Äidilläni on mennyt haju-ja makuaisti sairautensa myötä. Olen tästä useasti maininnut ja lapun oveen kirjoittanut, et tarkistakaa jääkaappi joskus edes, kun ei muutakaan tarvitse tehdä.

Kyllä täällä Suomessakin nuo "taidot" osataan. Reilut 20 v. takaperin kotihoitaja syötti melkein sokealle äidilleni kaurapuuroa, jossa oli n. 2 cm mittaisia toukkia. He eivät saaneet käydä kaupassa ostamassa tuoreempaa eivätkä laittaneet minulle viestiä asiasta vaikka kävin päivittäin. Sattumalta huomasin, kun oli puuroa jäänyt syömättä.

Osa myös kritisoi omaisia siitä, että vastuuta vanhusten hoidosta pitäisi olla myös heillä.

Järkyttävää toimintaa myös omaisilta! Eipä vanhusraukka ole kovin paljon saanut huomiota osakseen heiltäkään. Osataan sitä näköjään Ruotsissakin?

On tää tosi kamala tapaus 😞. Mutta voisi omaiset katsoa peiliin. Eikö heistä kukaan ole viitsinyt katsoa jääkaappiin että siellä on yli kuukauden vanhaa maitoa ja viime vuotista keittoa... Vai evätkö käy ikinä vanhusta katsomassa...?

Ruotsin kotihoito saa tällaisen metelin päälle täälä meillä. Nyt kaikki kommentoijat käsi sydämelle ja katse peiliin. Milloin viimeksi kävit iäkkään omaisesi luona? Milloin edes soitit sillä näpsäkällä älypuhelimellasi? Milloin oikeasti välitit? Voi tätä somen voimaa.

Osalla lukijoista oli puolustuksen sana sanottavana myös hoitajien osalta:

Mun on vaikee uskoo tota, koska ite oon ollu kotipalvelussa töissä, jos ei asiakas enää ite "ymmärtänyt" niin otettiin kontakti lapsiin ja jos ei ollu lapsia, niin sairaanhoitajaan kuka fiksasi. 

Vanhukset herättävät tunteita <3. Ymmärrän kyllä vanhusten hoitajana ja geronomiopiskelijana väittelijöiden näkemyksiä. Itsemääräämisoikeus on kyllä tämän päivän puheenaihe ja se kuuluu myös dementoituville vanhuksille siinä määrin kuin se on heille turvallista. Missä menee raja ja kuka sen vetää? Minusta tuo yhteydenotto omaisiin on hyvä keino. Vankilassahan sitä istuu jos väkisin toimii, ja otsikko olisi HOITAJA VEI 97V MUMMOLTA LEIVÄN KÄDESTÄ! Kukaan ei mainitsisi homeesta mitään. Kaikissa kolikoissa on kaksi puolta. Nämä huonot jutut vain myyvät.

Kursivoidut kohdat ovat suoria lainauksia MTV Uutisten Facebook-sivun kommenteista sekä eilisen jutun alle kirjoitetuista kommenteista. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme