Mainos
Mainos

Hongkong yrittää palata arkeen - kuitenkin esimerkiksi koulujen punaliput ärsyttävät yhä

Hongkongissa on kyllästytty demokratiaa vaativaan mielenosoitukseen, koska se hankaloittaa arkea. Toisaalta esimerkiksi kouluihin tuotu isänmaallinen koulutus ärsyttää yhä hongkongilaisia.

Kaupungissa yritetään tänään palata arkeen vapaapäivien jälkeen. Toimittajamme Petri Saraste kertoi, että viime yö sujui rauhallisesti. Mellakkapoliisi ei ilmestynyt kaduille ja monet kadut olivat tyhjentyneet huomattavasti sen jälkeen, kun opiskelijat suostuivat neuvottelemaan hallintojohtajan varamiehen kanssa.

- Liikenne oli kuitenkin tukossa aamuruuhkassa ja teillä oli kilometrien jonot. Ihmisillä oli vaikeaa päästä töihin, ja hallituksen työntekijät tekevät etäpäivää. Hallintorakennus on suljettu kokouksilta tänään, Saraste kertoi aamulla puhelimitse.

Hänen mukaansa kiinalaisviranomaisten väsytystaktiikka alkaa ilmeisesti purra.

- Ihmiset alkavat väsyä elämän hankaloitumiseen ja bisneksen halvaantumiseen. Nyt on syntynyt toinen kansanliike näiden mielenosoittajien keltaisten nauhojen rinnalle eli siniset nauhat, joita kantavat ihmiset kertovat olevansa normaaleja kaupunkilaisia ja haluavansa palata arkeen.

Hallintojohtaja Kiinan tiukassa ohjauksessa

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut Kiinan tutkimuksen professori Kauko Laitinen Helsingin yliopistosta katsoi, että opiskelijoiden alkuperäinen vaatimus, hallintojohtajan erottaminen, oli alun perinkin epärealistinen tavoite.

- Kiinassa ei haluta menettää kasvoja, ja siitä on nyt kyse tässä neuvottelussa hallintojohtajan varamiehen kanssa, Laitinen sanoi.

Hän muistutti, että kaupungin hallintojohtaja on Pekingin hyväksymä henkilö ja Kiinan hallituksen ohjauksessa kaikissa tärkeissä asioissa eikä mikään välttämättä muuttuisi, vaikka henkilö vaihtuisi.

Hongkongissa on ollut demokratialiikettä vuosituhannen vaiheesta lähtien, mutta silti viime päivien mielenosoituksen suuruus yllätti myös Laitisen.

- Toisaalta Hongkongissa oli nyt tällainen lomaviikko; varmasti mielenosoittajatkin tähtäsivät tähän.

Isänmaallista koulutusta tuotu kouluihin

- Kiinan nykyisen presidentin Xi Jinpingin aikana myös Hongkongin kouluihin on tuotu isänmaallista koulutus ja punaisia lippuja. Kouluissa vannotaan isänmaan nimeen, mikä ärsyttää hongkongilaisia suunnattomasti. Erityisesti vanhemmat hongkongilaiset katsovat tätä kauhuissaan, Laitinen kertoi.

Mielenosoittajat ovat vaatineet myös vapaita vaaleja Hongkongiin. Heitä on suututtanut Kiinan päätös, jonka mukaan paikallishallinnon johtajan vaaleihin voivat osallistua vain Kiinan hyväksymät ehdokkaat.  Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme