Mainos
Mainos

HS: Kysely häirinnästä: Suomessa ei kannata kertoilla härskejä vitsejä, Ranskassa on varottava kehumasta naista kauniiksi

Länsi-Euroopan maissa on eroavaisuuksia sen suhteen, millaista käyttäytymistä pidetään naisiin kohdistuvana seksuaalisena häirintänä, selviää tuoreesta mielipidekyselystä. 

Markkina- ja mielipidetutkimuksia tekevän Yougovin mukaan suomalaisilla, briteillä ja ranskalaisilla on matalampi kynnys sietää seksuaalisuuteen viittavaa käytöstä kuin esimerkiksi saksalaisilla tai tanskalaisilla. Tutkimuksesta kertoo Helsingin Sanomat.

Yougov haastatteli tutkimusta varten ihmisiä seitsemässä Euroopan maassa. Haastattelussa kysyttiin, millainen miesten käyttäytyminen naista kohtaan on seksuaalista häirintää. Kysely toteutettiin lokakuussa. Siihen vastasi 2 775 brittiä, 1 680 saksalaista, 910 ranskalaista, 912 tanskalaista, 917 ruotsalaista, 924 suomalaista ja 372 norjalaista. 

Vitsit häirintää

Suomalaiset erottautuivat kyselyssä suhtautumisessaan seksuaalisväritteisiin vitseihin. 67 prosenttia suomalaisista ja 69 prosenttia briteistä piti miesten naisille kertomia kaksimielisiä vitsejä seksuaalisena häirintänä. 

Ero oli suuri verrattuna saksalaisiin ja varsinkin tanskalaisiin, joista vain 17 prosenttia piti seksuaalisväritteisiä vitsejä seksuaalisena häirintänä.

Kaikki kyselyssä mukana olleet maat olivat varsin yksimielisiä siitä, että hameen alta kuvaaminen, sukupuolielimen esille ottaminen naisen edessä, seksuaalisten palvelujen pyytäminen tai naisen takapuolesta puristaminen ovat seksuaalista häirintää. 

Naista viehättäväksi kutsumista tai ulos pyytämistä ei pidetty juurikaan seksuaalisena häirintänä. Tosin ranskalaiset olivat hieman eri mieltä, kun 16 prosenttia vastanneista piti em. asioita häirintänä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme