Mainos
Mainos

Huippukallis satelliitti hukkui avaruuteen – Japani yrittää pelastaa

Japanin vastikään avaruuteen laukaistu huippukallis tutkimussatelliitti saattaa olla mennyttä kalua, kertoo muun muassa BBC.

Satelliitti nimeltä Hitomi laukaistiin avaruuteen viime kuussa. Sen oli määrä tutkia muun muassa mustia aukkoja ja neutronitähtiä.

Lauantaina satelliitin ympärillä havaittiin viisi pientä objektia. Tämän jälkeen Japani sai satelliittiin lyhyen kontaktin, jonka kuitenkin menetti.

Lisäksi satelliitti on näyttänyt välähtelevän ja muuttavan kurssiaan, joten sen on arveltu olevan hajoamassa. Asiantuntijat ovat kuitenkin ilmoittaneet, että satelliitti voi hyvinkin olla enimmäkseen ehjä.

Harvard-Smithson-keskuksen tähtitieteilijä Jonathan McDowell sanoo uutistoimisto AP:lle, että satelliitissa on saattanut tapahtua räjähdys tai kaasuvuoto, mikä on saanut sen pyörimään ja aiheuttanut yhteyden katoamisen.

– On hyvin ikävää kuulla, että he ovat olleet näin huono-onnisia, hän sanoo.

McDowell huomauttaa, että sama olisi voinut tapahtua Yhdysvalloissa.

– Avaruus on hyvin anteeksiantamaton.

Hitomi on maksanut Japanille yli 240 miljoonaa euroa, jonka päälle tulee vielä välinekustannuksia muun muassa Nasalta.

Hitomilla on vielä toivoa, jos siihen saadaan yhteys. Vain siten voidaan arvioida, mikä satelliitissa on vialla ja suunnitella sen korjaamista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme