Mainos
Mainos

Huipputiedemies uhmaa syntymäpäivänään tiedettä

Maailman kenties tunnetuin tiedemies, brittiläinen Stephen Hawking täyttää 70 vuotta. Oikeastaan hänen ei pitäisi olla enää elossa, sillä vaikeaa hermostosairautta poteva fyysikko sai lääkäreiltä 21-vuotiaana muutaman vuoden elinaikaa.

Hawking sairastaa liikehermot rappeuttavaa ALS-tautia. Täysin liikuntakyvyttömänä hän on sidottu pyörätuoliin ja kykenee viestimään vain tietokoneen avustuksella.

Sairaudestaan huolimatta Hawking on tehnyt huiman tieteellisen uran maailmankaikkeuden synnyn ja rakenteen selvittäjänä. Hänen tunnetuin teoksensa ja myyntimenestys on tavallisille ihmisille suunnattu Ajan lyhyt historia.

Hawking on muodollisesti jo eläkkeellä, mutta jatkaa yhä tutkimusta ja matkustaa luennoimassa. Hänen suurin haaveensa on päästä avaruuteen.

Kahdesti naimisissa ollut fyysikko sanoo pohtivansa päivittäin eniten jotain aivan muuta kuin mustia aukkoja.

– Naiset. He ovat täysi arvoitus.

Merkkipäivän kunniaksi Hawkingin opinahjossa Cambridgen yliopistossa järjestetään maailmankaikkeuden tilaa käsittelevä tiedekokous. Puhujalistalla on myös päivänsankari itse.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme