Mainos
Mainos

Hukkuneen pikkupojan kohtalo järkytti maailmaa vuosi sitten – isä vetoaa jälleen johtajiin sodan lopettamiseksi

Eilen tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun syyrialainen Abdullah Kurdi menetti vaimonsa ja kaksi poikaansa matkalla salakuljettajien veneellä Turkista Eurooppaan. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kuva Abdullah Kurdin hukkuneesta 3-vuotiaasta Aylan Kurdista levisi nopeasi ympäri maailmaa. Kuva herätti monen ajattelemaan Eurooppaan Välimeren yli pakenevien siirtolaisten hätää.

Vuosi tragediasta Abdullah Kurdi kertoo BBC:n haastattelussa toivovansa edelleen maailman johtajilta Syyrian sodan lopettamista.

3-vuotiaan poikansa lisäksi isä menetti vaarallisella Välimeren ylityksellä 5-vuotiaan poikansa ja vaimonsa. Abdullah Kurdi selviytyi ja elää nykyään Pohjois-Irakissa. Hän kertoo BBC:n haastattelussa ajattelevansa poikiaan joka päivä, mutta näin tragedian vuosipäivänä ikävä on erityisen kova.

– Ajattelen heitä joka päivä, mutta erityisesti tänään tunsin kuin he olisivat nukkuneet vieressäni. Se on hyvin surullista, hän kertoi haastattelussa.

Kurdi sanoo, että kuvan julkaisemisen jälkeen maailma oli todella halukas auttamaan sotaa pakenevia siirtolaisia. Se ei kuitenkaan kestänyt edes kuukautta. Sota on kuitenkin laajentunut ja yhä enemmän ihmisiä joutuu pakenemaan Syyriasta. 

– Toivon, että maailman johtajat yrittäisivät selvittää tilanteen, jotta elämä voisi palautua normaaliksi, Kurdi sanoo. 

Tragedian jälkeen Abdullah Kurdi vei vaimonsa ja lapsensa ruumiit takaisin Syyriaan haudattaviksi. 


Maailman johtajien ponnisteluista huolimatta siirtolaisten virta ei ole loppunut. Tuhannet Eurooppaan pyrkineet turvapaikanhakijat hukkuivat viime vuonna ylittäessään merta salakuljettajien veneillä.

EU on solminut Turkin kanssa sopimuksen, jonka tarkoitus on hillitä turvapaikanhakijoiden tuloa Turkista Eurooppaan. Tuhansia ihmisiä lähtee kuitenkin edelleen matkaan Pohjois-Afrikasta, etenkin Libyasta. Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme