Mainos
Mainos

Humanitaarisen avun huippukokous alkaa Turkissa - Lääkärit ilman rajoja boikotoi

Turkin Istanbulissa alkaa tänään maailman ensimmäinen kansainvälinen humanitaarisen avun huippukokous. Kaksipäiväiseen kokoukseen osallistuu avustusjärjestöjä ja päättäjiä noin 65 valtiosta. 

YK:n koolle kutsuman kokouksen tavoitteena ei ole kerätä osanottajilta uusia apulupauksia, vaan kehittää strategioita kriiseistä selviämiseen ja niiden ennaltaehkäisyyn. 

YK:n johdossa kokousta on hehkutettu ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi. Arvostelijoiden mukaan se ei kuitenkaan puutu olemassa oleviin ongelmiin tarpeeksi voimakkaasti. 

Suurista avustusjärjestöistä Lääkärit ilman rajoja boikotoi kokousta, vaikka osallistuikin sen valmisteluihin. Järjestö olisi muun muassa halunnut, että valtioita olisi vaadittu noudattamaan kansainvälisiä humanitaarisia sitoumuksiaan sekä antamaan sitovia lupauksia. 

– Kokouksen sisältö ja formaatti ovat sellaiset, että on vaikea nähdä, miten se voisi olla mitään muuta kuin kokoontuminen, jossa puhutaan hyvistä tarkoituksista, mutta ei saada aikaan mitään todellista muutosta, järjestön edustaja Sandrine Tiller sanoi. 

Konflikteista kärsiviä lapsia auttava War Child -avustusjärjestö pelkää samaa. 

– Huippukokoukseen kohdistuvat odotukset ovat vähitellen laskeneet -- myös me katsomme, että se, mitä siellä voidaan saavuttaa, on rajallista, järjestön johtaja Rob Williams sanoi. 

Suomea edustavat pääministeri Juha Sipilä (kesk.), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.).  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme