Mainos
Mainos

Hurja lehtiväite: Diktaattori Saddam Husseinilla oli New Yorkissa salainen kidutuskammio

Tuoreiden tietojen mukaan diktaattori Saddam Husseinilla oli New Yorkissa salainen kidutuskammio. Huone sijaitsi Irakin edustustossa varakkaalla alueella New Yorkissa, lähellä Keskuspuistoa.

Kun Saddam Hussein nousi Irakissa valtaan vuona 1979, New York Postin haastattelemien kahden anonyymina pysyttelevän irakilaisviranomaisen mukaan Hussein oli vaatinut kuritushuoneen rakentamista viisikerroksisen asuinrakennuksen kellaritiloihin.

Rakennus, jossa kidutuskammio oli, sijaitsi suoraan vastapäätä entisen New Yorkin pormestarin, miljardööri Michael Bloombergin kotia.

"Et kuullut, jos joku huusi siellä"

Lehden haastattelemien lähteiden mukaan Saddamin kätyrit, jotka tunnettiin myös tiedustelupalvelu Mukhabaratin agentteina, vangitsivat säännöllisesti Yhdysvalloissa asuvia irakilaisia kellariin.

Lähteiden mukaan vankeja pidettiin kellarityrmässä 15 päivää kerrallaan. Kätyrit käyttivät erilaisia kidutuskeinoja, jotta saisivat suostuteltua vankien sukulaiset palamaan kotimaahan Irakiin ja antautumaan Saddamin hirmuvallan alle.

–  Se oli pimeä huone. Ovet oli vahvistettu niin, ettei kukaan voinut murtautua huoneen sisälle tai sieltä ulos. Sitä ei tarvinnut äänieristää, yksi irakilaisviranomaisista sanoi lehden haastattelussa.

– Et kuullut, jos joku huusi siellä, toinen viranomaisista jatkoi.

Kellarissa sijainnut kammio oli vastaavanlainen kuin muut Irakin suurlähetystöissä sijainneet kuritushuoneet ympäri maailmaa.

Vankeja yritettiin mediatietojen mukaan suostutella yhteistyöhön muun muassa kynsien repimisen ja rajun pahoinpitelyn avulla.

Useissa tapauksissa Mukhabarat-tiedustelupalvelun agentit tappoivat irakilaisvangin ja lähettivät ruumiin Baghdadiin tullivapaissa paketeissa.

– Ruumis laitettiin siistiin laatikkoon ja lähetettiin. Se oli diplomaattista, kellään ei ollut valtuuksia tutkia sitä tai avata laatikkoa, lähteet sanoivat.

Todisteet kammiosta hävitettiin

Kuitenkin kaikki viralliset todisteet kammiossa tapahtuneista kaltoinkohteluista katosivat. Lehden haastattelemien irakilaisviranomaisten mukaan todisteet hävitettiin liittovaltion tutkijoiden toimesta sen jälkeen, kun Hussein ajettiin vallasta vuonna 2003.

– Yhdysvaltain hallituksen viranomaiset tulivat sisälle. He veivät tietokoneet, kovalevyt ja murtautuivat holviin. He olivat virallisesti vallassa, koska meillä ei silloin ollut hallitusta. Mukhabarat karkotettiin takaisin Irakiin, lähteet kertovat.

Saddam Hussein tuomittiin kuolemaan rikoksista ihmisyyttä vastaan ja teloitettiin vuonna 2006.

Irakin lähetystö sijaitsee edelleen samassa kohtaa, mutta rakennukseen tehtiin täysremontti vuonna 2014. Nykyisin kidutuskammion tilalla kellarissa sijaitsee keittokomero.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme