Mainos
Mainos

Hurrikaani Cristobalin jäänteet Suomeen ensi viikolla – Islantiin jopa hirmumyrskyä

Yhdysvaltojen itäpuolella kulkeva hurrikaani Cristobal suuntaa Atlantin yli kohti Eurooppaa. Hurrikaani heikkenee matkallaan, mutta voi tuoda ainakin Islantiin asti hirmumyrskytuulia ja Suomeenkin vielä voimakkaan matalapaineen.

Maailmalla on nyt liikkeellä kaksi hurrikaania. Marie kulkee Tyynellämerellä Meksikon ja Yhdysvaltojen länsirannikolla ja on jo heikkenemässä. Se ei ole rantautumassa Yhdysvaltoihin.

Atlantilla Yhdysvaltojen itäpuolella kulkee puolestaan ykkösluokan hurrikaani Cristobal, joka on aiheuttanut ainakin neljän ihmisen kuoleman Karibialla ja kulkee Yhdysvaltojen ja Bermudan välistä. Bermudalla varoitetaan hurrikaanista, mutta tämäkään hurrikaani ei ole rantautumassa Yhdysvaltoihin. Cristobal jatkaa matkaansa Atlantin yli kohti Eurooppaa nopealla vauhdilla.

– Cristobalin tuulet voivat säilyä viikonloppuna hirmumyrskylukemissa vielä Islantiin asti eli tuulennopeus olisi vähintään 32 m/s. Se imaisee mukaansa matalapaineen tai pari ja jatkaa heiketen kohti Pohjois-Eurooppaa. Tämän hetken ennusteen mukaan hurrikaanin jäänteet tuovat meillekin sateita ensi viikon alussa. Matalapaineen voimakkuus ja reitti ovat vielä epävarmoja, mutta voi olla, että meillekin tulee myrskytuulia, sanoo MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Matalapaineeksi heikentyneen hurrikaanin reitti määrää sen, millaista sää on Suomessa ensi viikon alun jälkeen.

– Matalapaine voi kiepauttaa meille kylmää ilmaa pohjoisesta tai tuoda vielä lämmintä ilmaa etelästä, sanoo Aleksi Jokela.

Hurrikaanit eivät käytännössä pysy koskaan varsinaisina hurrikaaneina Pohjois-Eurooppaan asti, sillä hurrikaanin pyörivä rakenne häviää ja muuttuu matalapaineeksi, jossa on rintamia. Pyörivä rakenne häviää Atlantin ylityksen aikana voimakkaiden tuulten ja kylmän meren takia. Vaikka hurrikaanin rakenne häviääkin, tuuli voi kuitenkin edelleen puhaltaa hirmumyrskyn lukemissa eli yli 32 m/s.

Suomen ja maailman säätietoja MTV:n sääsivustolla.

Katso videolta ennuste hurrikaani Cristobalin etenemisestä kohti Eurooppaa sekä Suomen lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme