Mainos
Mainos

Hurrikaani tuhosi Puerto Ricon: Ruoasta pulaa, sähköt ja teitä yhä poikki, pato uhkaa sortua

Hurrikaani Marian pahoin tuhoamassa Yhdysvaltain Puerto Ricossa asukkaiden elinolosuhteet ovat kurjistumassa päivä päivältä.

Ruuasta ja polttoaineesta alkaa olla pulaa, eivätkä viestintäyhteydet tai sähköt ole palautuneet. Sähköverkon korjaaminen voi kestä kuukausia.

Hurrikaani jätti jälkeensä tulvia ympäri saarta. Useat tiet ovat poikki ja asuinalueet pahasti vaurioituneet.

Ihmiset jonottavat tunteja ostaakseen ruokaa tai muita tarvikkeita, mutta joutuvat silti usein palaamaan koteihinsa tai hätämajoituspaikkoihin tyhjin käsin, jos eivät ehdi tehdä ostoksiaan ennen pimeän ajan voimassa olevaa ulkonaliikkumiskieltoa.

Hotellit valmistautuvat evakuoimaan niihin majoittuneita ihmisiä, sillä hotellien varageneraattoreista alkaa loppua polttoaine.

Myös sortumavaarassa olevan Guajatacan padon alajuoksulla ihmisten evakuointi jatkuu. Kymmeniätuhansia ihmisiä on siirrettävä turvaan padon lähialueilta.

Puerto Ricoon nelosluokan eli toiseksi ylimmän voimakkuusasteen hurrikaanina iskenyt Maria tappoi saarella 13 ihmistä. Kaikkiaan Karibialla riehunut myrsky aiheutti ainakin 33 kuolemaa.

Mariaa on kuvailtu vuosisadan pahimmaksi myrskyksi Puerto Ricon alueella. 

Avun on vaikea päästä perille 

Avun ja pelastajien on ollut huomattavasti vaikeampaa päästä Puerto Ricoon kuin Manner-Yhdysvaltain hurrikaaneissa kärsineille alueille, kirjoittaa Washington Post.

Puerto Ricon satamat ja lentokentät vaurioituivat hurrikaanissa, joten Manner-Yhdysvalloissa odottavia tarvikkeita lääkkeistä juomaveteen on vaikea viedä paikan päälle.

Satamista vain San Juanin satama on saatu avattua avustuskuljetuksille. Ilmateitse toimitettavan avun käytössä on viisi lentokenttää Puerto Ricossa ja kaksi Yhdysvaltain Neitsytsaarilla. 

Satamasta ja kentiltä apu pitää kuitenkin saada vielä tarvitsijoiden luo. Tätä vaikeuttavat muun muassa tulvat ja muut teitä tukkineet myrskytuhot.

Myrsky tuhosi liki koko sadon 

Puerto Ricon omalle ruuantuotannolle ja maanviljelykselle Maria oli raskas isku, kirjoittaa New York Times.

Hurrikaani tuhosi 80 prosenttia koko saaren sadosta. Marian tuulet repivät mukanaan kokonaisia kasveja ja riipivät myös pystyyn jääneet puut paljaiksi paitsi lehdistä myös kaarnasta.

Maanviljelykselle aiheutuneet aineelliset vahingot on arvioitu noin 780 miljoonan dollarin eli noin 653 miljoonan euron arvoisiksi.

Lehden haastattelemat maanviljelijät arvioivat, että kuluu vuosi, ennen kuin saarella on käytännössä lainkaan maanviljelystä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme