Mainos
Mainos

Huumeparoni Pablo Escobarin virtahevot leviävät hallitsemattomasti Kolumbiassa – ekokatastrofi uhkaa

Valtavaa kokaiini-imperiumia aikanaan pyörittäneen edesmenneen huumeparoni Pablo Escobarin perintö elää yllättävällä tavalla. Hän nimittäin omisti aikanaan neljä virtahepoa, jotka ovat lisääntyneet hallitsemattomasti Escobarin kuoltua vuonna 1993, kertoo muun muassa Vice.

Netflixin Narcos-sarjan myötä jälleen otsikoihin noussut Escobar hankki aikanaan farmilleen eksoottisia eläimiä yksityiseen eläintarhaan Hacienda Napolesiin. Virtahevot hän toi maahan 1980-luvulla. Huumeparonin kuoltua Hacienda Napolesin monet villieläimet kuljetettiin eri puolille Kolumbiaa.

Virtahevot kuitenkin jäivät – luultavasti siksi, että niitä oli hyvin vaikeaa kuljettaa. Nykyään virtahepoja asuu farmin ympäristössä villiintyneenä yli 50. Escobarin virtahevoista on tulossa maailman suurin tulokaslaji.

Yli 30 vuotta Escobarin kuoleman jälkeen virtahevot ovat levinneet farmilta ympäröiviin suistoihin ja jokiin. Viime vuonna yksi niistä tavattiin paikallisen peruskoulun lähettyviltä.
Viranomaiset vakuuttavat, että hipot eivät ole aiheuttaneet henkilövahinkoja, mutta alueella työskentelevät maanviljelijät ja kalastajat pelkäävät mennä niiden lähelle.

Tieteilijät ovat huolissaan tilanteesta, sillä Kolumbian ilmasto on suotuisa virtahevoille, eikä niillä ole alueella luonnollisia vihollisia.

Eräs tutkimus ennustaa, että Hacienda Napolesin virtahepopopulaatio kasvaa kuusi prosenttia joka vuosi ja että jokainen hedelmällinen naaras synnyttää uuden poikasen joka vuosi.

Virtahepoja on jo tähän mennessä nähty jopa yli 140 kilometrin päässä Hacienda Napolesista.

Tilanteen pysäyttämiseksi ei toistaiseksi ole keksitty keinoja, ja tieteilijät pelkäävät, miten alueen ekosysteemin käy.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme