Mainos
Mainos

”Hyökkäystä Ruotsia vastaan ei voida poissulkea”

Venäjän ”suurvaltapyrkimykset” heikentävät voimakkaasti Euroopan turvallisuustilannetta ja niillä on vaikutusta myös Ruotsin turvallisuusympäristöön. Näin arvioidaan Ruotsin valtiopäiväpuolueiden tuoreessa puolustusraportissa. 

Puolustuskeskustelu jatkuu Ruotsissa

-Ruotsin parlamentin puolustusraportti on tärkeä perusta varsinaiselle puolustuspäätökselle, joka on tarkoitus saada valtiopäiville ensi vuoden alkupuolella. 

-Ruotsin kansainvälisestä puolustusyhteistyöstä ja sen kehittämisestä on tulossa selvitysmiehen raportti lokakuun loppuun mennessä. 

-Suomesta ja Ruotsista odotetaan lisätietoja keskinäisen puolustusyhteistyön syventämisestä ensi syksyn ja talven aikana.  

(STT)

Raportin mukaan yksittäinen aseistettu sotilaallinen hyökkäys suoraan Ruotsia vastaan on edelleen epätodennäköinen. Raportissa kuitenkin todetaan, että kriisejä tai välikohtauksia, joissa myös käytetään sotilaallisia voimakeinoja, saattaa silti syntyä ja pidemmällä tähtäimellä hyökkäysuhkaa ei koskaan voida poissulkea. 

Puolustusyhteistyön syventäminen Suomen kanssa saa vahvan tuen Ruotsin puolueilta, mutta enemmistö niistä tyrmää edelleen keskustelut mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Sen sijaan Ruotsi on valmis vahvistamaan entisestään kumppanuuttaan Naton kanssa. 

Nato-korttia vilautettiin 

Nato-selvityksille löytyisi kannatusta Ruotsin porvarillisen hallitusrintaman keskuudesta, mutta sosiaalidemokraattien ja muiden oppositiopuolueiden kivenkova vastustus on jarruttanut asian nostamista poliittiselle agendalle. 

-Olemme valmiit yhteistyöhön Naton kanssa, mutta raja ylittyy yhteisen puolustusvelvoitteen kohdalla. Emme ole valmiita Naton jäseneksi, sanoi sosiaalidemokraattien puolustuspoliittinen edustaja Peter Hultqvist torstaina. 

Puolustusraporttiin jättämässään vastalauseessa kansanpuolueen edustaja Allan Widman liputti Nato-jäsenyyden puolesta.  

-Jos (Nato-kysymyksen) aika ei ole nyt, voidaan syystä kysyä, milloin tämä puolustuksellemme täysin ratkaiseva kysymys tulee ajankohtaiseksi? 

Kristillisdemokraateista puolestaan vaadittiin selvitystä mahdollisen jäsenyyden hyödyistä ja haitoista. 

Ruotsin puolustusrahat kasvavat 

Ruotsin valtiopäiväpuolueiden enemmistö on raportin perusteella valmis kasvattamaan puolustusmäärärahoja. Lisärahan turvin panostettaisiin lähitulevaisuudessa muun muassa materiaalihankintoihin ja joukkoihin. 

Yksimielistä linjaa rahasummasta ja sen kohdistamisesta ei kuitenkaan löydetty. Suurin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit olisi halunnut enemmän panostuksia kuin maltillisen kokoomuksen johtama hallitusrintama. 

-Erimielisyyttä on ennen kaikkea henkilöstö- ja materiaalikustannuksista, arvioi sosiaalidemokraattien Peter Hultqvist

Erimieliseen ilmapiiriin on saattanut vaikuttaa syyskuun valtiopäivävaalien läheisyys. Ruotsin oppositiopuolueet ovat olleet gallupeissa selvästi hallituspuolueita edellä, mutta niillä ei ole yhteistä näkemystä puolustuspolitiikasta. 

Haglund: Kriisi voi pahentuakin 

Suomen puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoi torstaina, ettei ryhtyisi tässä vaiheessa aprikoimaan Ukrainan kriisin vaikutuksia Suomen ja Naton yhteistyölle. Haglund huomauttaa, että kriisi ei ole vielä ohi, ja se saattaa muuttaa luonnettaan tai pahentuakin. 

Ruotsin puolueet arvioivat, että Ukrainan kriisi saattaa yhtäältä heikentää rauhankumppanuusmaiden vaikutusvaltaa mutta toisaalta lisätä Naton kiinnostusta yhteistyöhön. 

-On ihan selkeää, että Ukrainan kriisi tulee vaikuttamaan monella tavalla varsinkin Naton toimintaan mutta myös kansallisesti monen maan puolustus- ja turvallisuuspoliittisiin arvioihin ja toimiin lähivuosina. Millä tavalla, se jää nähtäväksi, Haglund sanoi. 

Ruotsin puolueiden linjaukset eivät yllättäneet Haglundia. Suomi-yhteistyötä koskevia linjauksia Haglund pitää myönteisinä.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme