Mainos
Mainos

IAEA huolissaan Irakin kadonneista ydinlaitteista

Järjestö pitää varusteita sisältäneiden rakennusten hävittämistä "laajalle levinneenä ja systemaattisena".

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on huolissaan Irakissa hävinneistä materiaaleista ja laitteista, joita voitaisiin käyttää ydinaseen rakentamiseen. Kadonneet tavarat kuuluivat Irakin syrjäytetyn johtajan Saddam Husseinin hallinnolle.

IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei ilmaisee huolensa YK:n turvallisuusneuvostolle osoitetussa kirjeessä. Satelliittikuvat osoittavat, että kokonaisia rakennuksia on kadonnut. Järjestö pitää erikoisvarusteita sisältäneiden rakennusten hävittämistä "laajalle levinneenä ja ilmeisen systemaattisena".

ElBaradein mukaan samaan aikaan on varastoalueilta hävinnyt myös materiaaleja, joista ovat hyödyllisiä pommin rakentamisessa, kuten erikoiskovaa alumiinia.

Joitakin Irakin armeijan kadonneita tavaroita on putkahdellut esiin Lähi-Idässä ja Euroopassa. Mitään ydinpommiin mahdollisesti käyttökelpoisia materiaaleja ei kuitenkaan ole löydetty.

- Mitään kovatasoista kaksoiskäyttöön tarkoitettua laitetta tai materiaaleja ei ole löydetty. Sellaisten välineiden ja materiaalien katoamisella saattaa olla hyvin suuri merkitys, ElBaradei kirjoitti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme