Mainos
Mainos

IAEA: Iran rikastaa jo uraania teollisesti

Asia selviää luottamuksellisesta muistiosta, jonka uutistoimisto Reuters on saanut haltuunsa.

Iran on Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan aloittanut ydinpolttoaineen valmistuksen maanalaisissa rikastuslaitoksissaan. Asia selviää luottamuksellisesta muistiosta, jonka uutistoimisto Reuters sai haltuunsa tänään.

Muistion mukaan Iran on aloittanut polttoaineen valmistuksen yli 1300 sentrifugissa, jotka on jaettu kahdeksaan verkostoon Natanzin rikastuslaitoksissa. Tämä merkitsee IAEA:n mukaan uraanin rikastamista "teollisessa mittakaavassa".

Jo aikaisemmin tänään uutistoimisto AFP kertoi diplomaattilähteisiin viitaten, että IAEA on luopunut suunnitelmasta asentaa valvontakamerat Natanziin. Sen sijaan järjestö on päässyt Iranin kanssa sopuun tarkastajien oikeudesta tehdä yllätyskäyntejä laitokseen.

YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut Irania jäädyttämään uraanin rikastamisen. Länsimaat pelkäävät Iranin havittelevan ydinasetta, kun taas Iran on vakuuttanut ohjelmansa olevan puhtaasti rauhanomainen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme