Mainos
Mainos

IAEA: Iranin vastattava ydinohjelmastaan turvaneuvostossa

Monet hallintoneuvostossa edustettuina olevista maista, kuten Venäjä ja Kiina, pidättäytyivät äänestämisestä.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on päättänyt, että Iranin on vastattava ydinohjelmastaan YK:n turvallisuusneuvostossa.

IAEA:n hallintoneuvosto otti kantaa kysymykseen eilen äänin 22-1. Monet hallintoneuvostossa edustettuina olevista maista, kuten Venäjä ja Kiina, pidättäytyivät kuitenkin äänestämisestä.

EU-maiden tekemän ehdotuksen mukaan hallintoneuvosto ei esittänyt tarkkaa päivämäärää asian käsittelylle.

Iran reagoi tuoreeltaan voimakkaasti päätökseen. Maan ulkoministeriön edustaja Hamid Reza Assefi piti sitä "laittomana" ja "mahdottomana hyväksyä".

IAEA:n pääjohtaja Mohammed ElBaradei sanoi äänestyksen jälkeen, että Iranin ydinohjelmakiistassa on vielä tilaa diplomatialle. Hän uskoi, että kiistaan löydetään ratkaisu, ennen kuin se päätyy turvallisuusneuvoston käsittelyyn. Ennen asian viemistä turvallisuusneuvostoon ElBaradein on laadittava selonteko Iranin ydinohjelmasta IAEA:n hallintoneuvoston seuraavaan kokoukseen, joka pidetään marraskuussa.

-Meidän kaikkien on nyt käytettävä tätä mahdollisuutta tästä päivästä marraskuuhun, ElBaradei sanoi.

Länsimaat epäilevät Iranin valmistelevan ydinasetta ydinvoimaohjelmansa varjossa, vaikka Iran on sanonut ohjelman olevan rauhanomainen.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme