Mainos
Mainos

IAEA lähettämässä asiantuntijoita Iraniin

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA aikoo lähettää pian lakiasiantuntijoita Iraniin.

IAEA:n asiantuntijoiden on määrä keskustella maan viranomaisten kanssa lisäpöytäkirjasta, jota Iranilta vaaditaan ydinaseiden leviämisen estämiseksi solmittuun NPT-sopimukseen. Iran on vastustanut lisäpöytäkirjan allekirjoittamista. Maalle on annettu aikaa tämän kuun loppuun mennessä todistaa, ettei se ole salaisesti valmistelemassa ydinaseita.

Asiantuntijoiden lähettämisestä Iranin televisiossa kertonut IAEA:n iranilaisedustaja Ali-Akbar Salehi sanoo, ettei Iran pystyisi itse valmistamaan ydinaseissa tarvittavaa rikastettua uraania. IAEA löysi Iranista jälkiä rikastetusta uraanista viime kuussa.

- Kaikille asiantuntijoille on melko selvää, ettei rikastettua uraania ollut valmistettu Iranissa vaan se oli tuotu maahan, Salehi totesi.

Salehin mukaan Iran on tähän mennessä ollut yhteistyöhaluinen ja esimerkiksi sallinut näytteiden ottamisen muista kuin maan ydinlaitoksista.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme