Mainos
Mainos

IAEA:n asiantuntijat aloittivat tarkastukset Irakissa

Kansainvälisen atomienergiajärjestön asiantuntijat aloittivat tänään työnsä Irakissa. IAEA:n tutkijaryhmä tekee tarkastuksia Irakin suurimmassa ydinlaitoksessa Tuwaithassa. Ryhmän tarkoituksena on selvittää laitoksessa tapahtunutta ryöstelyä. Bagdadin ulkopuolella olevassa laitoksessa ryösteltiin sodan loppuvaiheessa, ja monet epäilevät, että paikalliset maatilat ja vesivarastot ovat saattaneet saastua.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tiedemiehet eivät ole asetarkastajia, ja ryhmän johtaja Brian Rens muistuttikin, ettei heidän tarkoituksensa ole etsiä mahdollisia joukkotuhoaseita. He tarkastavat kahden viikon aikana, minkälaisia aineita Tuwaithasta on varastettu tai mitä sieltä on hävinnyt. Paikalliset asukkaat kertoivat, että ryöstelijät tyhjensivät laitoksesta varastamiaan tynnyreitä ja myivät ne edelleen pahaa-aavistamattomille asukkaille. He käyttivät niitä veden ja ruoka-aineiden varastoinnissa ja pesivät niitä läheisessä Tigrisjoessa.

-Vesi on maistunut kummalta kuin kemikaaleilta, ja se haisee hyvin ihmeelliseltä. Minulla on yhdeksän lasta. He ovat kaikki juoneet vettä ja sairastuneet, kertoi paikallinen hedelmien myyjä.

Yhdysvallat on vastustanut IAEA:n paluuta Irakiin ja se pitää tiedemiehiä hyvin tiukoissa rajoissa. IAEA:n asiantuntijoiden tarkastusmatka kestää kaksi viikkoa.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme