Mainos
Mainos

Ifor lopetti, Sfor aloitti Bosniassa

Kansainvälinen Bosnian rauhanturvajoukko Ifor päätti tänään vuoden mittaisen tehtävänsä Bosniassa. Työtä jatkaa niin ikään Nato-johtoinen Sfor-joukko.

Daytonin rauhansopimuksen valvomisvaltuudet siirrettiin uudelle joukolle juhlallisessa paraatissa Sarajevossa. Sfor-joukon toimikausi on puolitoista vuotta, ja sen on läsnäolollaan tarkoitus estää sodan puhkeaminen uudelleen.

Uuden joukon nimi on vakausjoukko ja siitä käytetään lyhennettä Sfor. Ensimmäinen joukko oli saanut nimensä Daytonin rauhansopimuksen toteuttamisen valvomisesta ja se tunnettiin Ifor-lyhenteenä. Myös uusi joukko seuraa rauhansopimuksen noudattamista. Sfor-joukoissa rauhanturvaajia on 35 000, kun heitä oli Iforissa enimmillään lähes 60 000.

Suomi osallistui Iforiin ja osallistuu myös Sforiin. Yhdysvalloista uudessa Sfor-joukossa on 8 000 miestä. Siihen osallistuu myös saksalaisjoukkoja. Kun entinen Ifor-joukko oli englantilaiskomentajan alaisuudessa, niin uusi toimii amerikkalaisten alaisuudessa. Uusi joukko ei etsi sotarikollisia.
(STT-DPA-Reuter)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme