Mainos
Mainos

Ihmisen alkukoti ei ehkä sittenkään Afrikassa

Israelilaistutkijat ovat löytäneet 400 000 vuotta vanhoja ihmisen hampaita luolasta Tel Avivin itäpuolelta. Tähän mennessä varhaisimmat tunnetut nykyihmisen Homo sapiensin jäänteet on löydetty Itä-Afrikasta, ja niillä on ikää 200 000 vuotta.

Löytö kyseenalaistaa käsityksen siitä, että nykyihmisen alkukoti olisi Afrikassa. Tel Avivin yliopiston arkeologian instituutti esitteli tiedemaailmaa kutkuttavat havaintonsa tiistaina.

Professori Avi Gopherin johtama ryhmä on löytänyt kahdeksan ihmishammasta Qesemin luolasta Rosh HaAyinin kaupungin läheltä. Ensimmäiset hampaat löytyivät jo vuonna 2006, mutta tutkijaryhmä selvitti niiden ikää useilla tavoilla ennen löydön julkistamista. Hampaiden iänmäärityksessä on käytetty apuna muun muassa luolan tippukivien analyysia.

- Hampaita on siellä täällä luolassa. Vanhimmat ovat 400 000 vuotta vanhoja. Tämä asettaa kyseenalaiseksi laajasti omaksutun näkemyksen, että Afrikka oli nykyihmisen syntypaikka, Gopher sanoi.

Ihmiset ovat käyttäneet luolaa tutkijoiden arvioiden mukaan noin 250 000 vuoden ajan. Varhaisimmat jäljet ihmisistä ovat noin 400 000 vuoden takaa ja tuoreimmat noin 200 000 vuoden takaa.

(MTV3 - STT - AFP - DPA)

Jutun kommentointimahdollisuus poistettiin asiattomien kommenttien vuoksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme