Mainos
Mainos

Ihmissalakuljetus Eurooppaan kukoistaa – rikollisjärjestöillä käsissään miljardibisnes

Kymmenettuhannet ihmiset osallistuvat ihmisten salakuljetukseen Afrikasta ja Aasiasta Eurooppaan. Salakuljetus on miljardiluokan laitonta toimintaa, toteaa Euroopan poliisivirasto Europol.

Eurooppaan saapui viime vuonna yli miljoona turvapaikanhakijaa. Lähes 90 prosenttia heistä joutui turvautumaan matkansa toteutumiseksi ihmissalakuljettajiin, sanoo Europolin johtaja Rob Wainwright.

Europol arvioi, että ihmiskaupan 'liikevaihto' vuonna 2015 oli kolmesta kuuteen miljardia euroa. 

– Rahamäärä kaksin- tai kolminkertaistuu, mikäli turvapaikanhakijakriisi pysyy nykyisellään, Wainwright arvioi. 

Ihmiskaupassa on mukana noin 40 000 ihmistä yli sadasta maasta. Suurin osa heistä on Balkanin ja itäisen Keski-Euroopan maista, Egyptistä, Irakista, Syyriasta ja Turkista.

'Toimipisteitä' Välimereltä Pohjolaan 

Keskeisimpiä salakuljettajien 'hotspoteja' tai 'toimipisteitä' on Euroopan ulkopuolella pitkin Välimerta, kuten Algerissa, Beirutissa, Izmirissä ja Istanbulissa. 

Euroopassa tällaisia paikkoja on eri puolilla maanosaa Ateenasta Tukholmaan ja Madridista Varsovaan. 

Eurooppaan pyrkivä käyttää matkaansa sadoista euroista useisiin tuhansiin euroihin.  

Europol on avannut Haagissa ihmiskauppaa vastaan toimivan keskuksen EMCS:n. Ainakin alkuvaiheessa sen asiantuntijat keskittyvät ihmiskaupan vastaiseen toimintaan erityisesti Sisilian Cataniassa Sisiliassa ja satamakaupunki Pireuksessa Kreikassa. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot