Mainos
Mainos

"Ihmisten ahneuden symboli" – maailmassa enää neljä leveähuulisarvikuonoa

31-vuotiaan Nabiré -niminen leveähuulisarvikuonon kuoltua maailmassa on enää neljä lajin edustajaa jäljellä. 

Leveähuulisarvikuono on nyt askeleen lähempänä sukupuuttoa. Ystävälliseksi kuvailtu Nabiré kuoli tshekkiläisessä eläintarhassa maanantaina. Lisääntymiselimissä puhjennut rakko oli liian työläs ja suuri hoidettavaksi.

– Se oli suuri menestys. Nabiré oli eläintarhamme ystävällisin sarvikuono. Surullista ei ole ainoastaan se, että olimme hyvin kiintyneitä Nabiréehen. Hänen kuolemansa on myös ihmisten ahneudesta johtuvan sarvikuonojen määrän katastrofaalisen laskun symboli. Leveähuulisarvikuono on nyt sukupuuton partaalla, eläintarhan johtaja Přemysl Rabas sanoo.

Vuonna 1983 syntynyt Nabiré syntyi ja vietti koko elämänsä tshekkiläisessä eläintarhassa. Eläintarhassa eläneen Nabirén toivottiin pelastavan leveähuulisarvikuonot sukupuutolta. Toisin kuitenkin kävi.

Nyt luonnonsuojelijat yrittävät saada uuden sikiö kasvamaan Nabirén terveistä munasarjoista.

– On moraalinen velvollisuutemme pelastaa laji. Olemme myös San Diegon eläintarhan ohella ainoita, jolla on tarpeeksi biologisia valmiuksia pelastaa laji. Mahdollisuudet ovat todella heikot, mutta toivo elää edelleen.

Joukkokuolema puolessa vuosisadassa

Maailman luonnonsäätiö WWF:n mukaan Vielä 1960-luvulla maailmassa oli noin 2000 leveähuulisarvikuonoa. Salametsästys ja luontaisen elinympäristön katoaminen ovat laskeneet leveähuulisarvikuonojen määrää rajusti.

Jäljellä olevat Nabirén lajitoverit ovat Nola, naarassarvikuono, joka on elää San Diegon eläintarhassa. Keniassa Ol Pejetan suojelualueella puolestaan elävät koiraspuolinen Sudan sekä naaraat Najin ja Fatu. Nabirén kenialaisia lajitovereita ei olla monista yrityksistä huolimatta saatu lisääntymään.

Vaikka WWF pitää leveäsarvikuonon tulevaisuuden näkymiä karuina, löytyy historiasta kannustava selviytymistarina, joka valaa uskoa lajin selviämiseen. Leveähuulisarvikuonojen toinen alalaji, etelänleveähuulisarvikuono, miltei hävisi maapallolta noin vuosisata sitten. Onnistuneiden suojelutoimien ansiosta laji elpyi ja etelänleveähuulisarvikuonoja arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 11 000.


Juttu käännetty täältä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme