Mainos
Mainos

Ihosyöpätapaukset räjähtäneet käsiin Ruotsissa

Viranomaiset kutsuvat ihosyöpätapausten kasvua Ruotsissa jo epidemiaksi, kertoo Aftonbladet.

Yhä useampi ruotsalainen sairastuu ihosyöpään. Maan säteilyturvaviraston mukaan pahanlaatuisten melanoomien määrä on viisinkertaistunut 50 viime vuoden aikana. Kun 60-luvulla 100 000 ruotsalaisesta tautiin sairastui viisi kansalaista, niin tällä vuosikymmenellä ihosyövän saa jo 25 ruotsalaista 100 000:sta.

- Kyseessä on todella jo epidemia, toteaa tutkija Karin Westermack lehdessä.

Westermackin mukaan huolestuttava kehitys johtuu pääasiassa kahdesta seikasta: lisääntyneestä UV-säteilystä sekä ihmisten kasvaneesta innosta ottaa aurinkoa. Hän painottaa, että ihokasvaimet ovat Ruotsin tavallisin kasvainsairaus.

- Moni kysyy, miksi ihmiset eivät sairastuneet entisaikaan enemmän ihosyöpiin, vaikka he viettivät enemmän aikaa ulkona. Mutta heidän ihonsa ehti tottua aurinkoon. Nyt istumme enemmän sisällä ja altistamme ihomme yhtäkkiselle sokille auringossa.

Suomen viileästä ja pilvisestä kesästä kärsineiden kannattaa siis muistaa, ettei aurinkoon kannata sännätä ilman suojavoidetta heti hellepäivän yllättäessä.

- Ei ole väärin viihtyä auringossa. Vaarallista on polttaa itsensä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme