Mainos
Mainos

IL: Putin raotti Neuvostoliiton arkistoja Niinistölle – asiakirja täynnä tylyä puhetta Suomen armeijasta

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi raottaa Neuvostoliiton arkistoja presidentti Sauli Niinistölle vieraillessaan presidentin loma-asunnolla Kultarannassa heinäkuussa. Putinin mukaan arkistoista oli löydetty mielenkiintoinen asiakirja, jossa neuvostojohtaja Josif Stalin muun muassa antaa arvioinsa Suomen armeijasta. Asiasta kertoo Iltalehti.

Putinin lupaama asiakirja saapui Suomen ulkoministeriöön noin kolme viikkoa sitten, Iltalehti kertoo. Lehden toimitus on saanut asiakirjan nähtäväkseen.

Kyse on Stalinin päätöspuheesta Neuvostoliiton sotilasjohdon kokouksessa vuodelta 1940. Asiakirja on peräisin Stalinin arkistoista. Koko puhetta Niinistölle ei kuitenkaan toimitettu, vaan tekstistä on sensuroitu noin puolet.

Asiakirjaan tallennetussa puheessaan Stalin muun muassa kertoi aloittaneensa talvisodan Suomea vastaan 1939 siitä huolimatta, että puna-armeija ei ollut siihen vielä valmis. Syynä oli kansainvälinen tilanne. Stalin näki, että suomalaisten taltuttamiseen oli avautunut oiva tilaisuus, kun läntiset suurvallat olivat toistensa kurkussa. Stalinin mukaan hyökkäys olisi ollut mahdoton vain paria kuukautta myöhemmin. 

Iltalehti kertoo, että puheen Niinistölle lähetetyssä otteessa Stalin antaa lisäksi tylyn arvion Suomen armeijasta, jonka suurin heikkous oli Stalinin mukaan sen tapa puolustautua passiivisesti. Stalinin mukaan armeijaa ei oltu koulutettu vastahyökkäyksiin.

Armeija kalustoineen oli neuvostojohtajan mielestä auttamattoman vanhanaikainen. Puheesta käy ilmi myös Stalinin luotto määrälliseen ylivoimaan sotastrategiana, sillä hän piti Suomen armeijan taktiikoita pelkkinä ”taikatemppuina”.

– Armeija, joka suorittaa hyvin sissihyökkäyksiä - pääsee selustaan, järjestää tiesulkuja ja kaikkea sellaista - sellaista armeijaa en voi kutsua armeijaksi, Stalinin kerrotaan todenneen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme