Mainos
Mainos

Ilkka Kanerva: Venäjän vaikea hyväksyä sopimuksen sanamuotoja

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen presidentti Ilkka Kanerva sanoo, että Minskin neuvotteluissa on viime tunteina väännetty sanamuotoa joukkojen vetämisestä pois Ukrainasta ja Ukrainan ja Venäjän välisestä rajavalvonnasta.

– Yksi suuri asia viime tunteina on ollut se, miten verifioidaan joukkojen ja asejärjestelmien vetäminen pois Ukrainasta. Venäjän on vaikea allekirjoittaa sellaista sopimusta, josta he sanovat, että he eivät voi näin sanoa, sillä ei siellä olekaan venäläisiä joukkoja tai asejärjestelmiä. Kaikki tiedämme, että ne ovat kapinallisten hallussa, mutta mistä ne ovat tulleet, niin veikkauksia on käytännössä vain yksi, sanoi Kanerva MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Yksi suuri kiista on myös demilitarisoidun vyöhykkeen laajuus ja sijainti. Kanervan mukaan länsi haluaa vyöhykkeen siihen kohtaan, mihin se määriteltiin syyskuun sopimuksessa. Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan vyöhykettä määriteltäessä pitäisi ottaa huomioon voitot, joita kapinalliset ovat syyskuun jälkeen saavuttaneet.

Kanervan mukaan Minskin sopimus kasvattaisi Etyjin roolia yhä entisestään. Etyj on koko Kriisin ajan ollut paikan päällä ja yrittänyt valvoa rajaa Ukrainan ja Venäjän välillä. 

– Se yhteistyö tulee tiivistymään. Vain Etyj on riittävän uskottava kansainvälinen toimija valvomaan, että sopimus pannaan täytäntöön. Itse toivon että se voidaan varmentaa rauhanturvajoukoilla tai kriisinhallintatoimenpiteillä, ja että rajavalvonta saataisiin uskottavaksi. Jos 600 kilometrin matkalla on pari rajanvalvontapistettä, niin se ei ole todellista valvontaa, sanoi Kanerva.

Kanervan mukaan kaikki osapuoluet joutuvat tekemään kompromisseja.

– Tilanne on kehittynyt vaaralliseen suuntaan, ja voittajia on yhä vaikeampi nimetä. Jos tehdään aito rauhansopimus, jokainen joutuu peruuttamaan.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme