Mainos
Mainos

Ilmakehän metaanipitoisuudet yllättävässä nousussa

Tiedemiehet ovat ihmeissään ilmakehän kohonneista metaanipitoisuuksista. Arvot nousivat viime vuonna reilusti, eivätkä tutkijat osaa selittää ilmiötä. Metaani on 25 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi ja siten merkittävässä roolissa ilmaston lämpenemisessä.

Ilmakehän metaanipitoisuus on yli kaksinkertaistunut teollistumista edeltävistä ajoista. Pitoisuudet ovat kuitenkin pysyneet vakaina viimeiset kymmenen vuotta, kunnes ne yllättäen nousivat voimakkaasti viime vuoden alusta, kertoivat arvostetun yhdysvaltalaisen MIT-korkeakoulun tutkijat.

Metaanipitoisuudet ovat nousseet samaan aikaan eri puolilla maapalloa, mikä hämmentää tutkijoita entisestään. Heidän mukaansa on vielä liian aikaista arvioida, onko kyse vain lyhytaikaisesta ilmiöstä. Tutkijat myöntävät, etteivät he vielä ymmärrä täysin metaanin kiertokulkua luonnossa.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme