Mainos
Mainos

Ilmanlaatu selviää kännykästä - Italiassa kehitettiin reaaliaikainen saastemittari

Ilmansaasteista on tullut ongelma monessa Euroopan kaupungissa. Italiassa on kehitetty saastemittari, joka auttaa ihmisiä valitsemaan sellaiset kulkureitit, joilla ilmanlaatu on hyvä. Mittaustiedot siirtyvät suoraan kännykkäsovellukseen, josta saastetilannetta voi seurata reaaliajassa.

Monicaksi ristityn saastemittarin voi kiinnittää vaikka lastenvaunuihin tai polkupyörään. Se mittaa ilman saastepitoisuuksia reaaliaikaisesti, kun käyttäjät liikkuvat eri puolilla kaupunkia. Mittarista tieto siirtyy kännykkäsovellukseen.

– Käyttöliittymän ansiosta saastepitoisuuksia voi seurata reaaliaikaisesti ja esittää ilmanlaatuindeksinä. Käyttäjät saavat välittömästi tiedon hengittämänsä ilman laadusta, selittää ENEA Portici -tutkimuslaitoksen tutkija Saverio De Vito.

Värit kertovat saastetilanteen

Kännykän ruudulle ilmestyvät värit kertovat alueen saastetilanteen. Vihreällä alueella saastepitoisuudet ovat pienet, keltaisella keskimääräiset ja punaisella vaarallisen korkeat.

– Mittarissa on neljä sähkökemiallista anturia, jotka mittaavat hiilimonoksidia, typpidioksidia, otsonia, lämpötilaa ja kosteutta, luettelee De Vito.

Saastemittarilla on nyt 50 koekäyttäjää, mutta tavoitteena ovat huomattavasti suuremmat käyttäjämäärät. Tarkoitus on myös lisätä ihmisten tietoisuutta ilmansaasteista.

– Kun ihmiset osallistuvat saastemittaukseen, he tulevat tietoiseksi ongelmasta. He voivat myös itse vaikuttaa saasteiden määrään esimerkiksi vaihtamalla oman auton julkisiin kulkuvälineisiin, pohtii ENEA:n tutkija Salvatore Fiore.

Juoksijoille ja autoilijoille omat mittarit

Tosin ongelma on monille jo tuttu.

– Rooma ja Milano ovat saastuneita. En tarvitse kännykkäsovellusta tietääkseni, että hengittämäni ilma on saastunutta, toteaa Roomassa vieraileva belgialainen Murad Piron.

– Roomassa on paljon mäkiä. Kun hengästyy, huomaa ilman saasteisuuden, huomauttaa pyörällä liikkuva ja Roomassa asuva Giulio De Angelis.

Seuraavaksi on tarkoitus kehitellä autoilijoille ja juoksijoille sopivat saastemittarit.

Tällä hetkellä saastemittari maksaa noin 500 euroa, mutta tavoitteena on saada hinta putoamaan noin 100 euroon.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme