Mainos
Mainos

Ilmastoneuvottelut vaarassa jäädä tuloksettomiksi

Varsovan ilmastoneuvottelut ovat vaarassa jäädä ilman tulosta. Neuvottelut ovat pian venyneet jo vuorokaudella. Kokouksen piti päättyä eilen illalla.

- On täysin mahdollista, että täällä jäädään ilman tuloksia. Rikkaat maat ovat lipsuneet aiemmista lupauksistaan, arvioi neuvotteluja seuraavan Oxfam-järjestön toiminnanjohtaja Winnie Byanyima.

Kokouksen päätöstekstin luonnoksesta ei ole löydetty kompromissiratkaisua.

- Teksti ei ole tasapainossa. Sitä pitää vielä työstää, sanoi Kiinan neuvottelija Su Wei.

Kiina ja muut kehitysmaat ovat vaatineet, että vain teollisuusmaille tulisi sitovia päästövähennystavoitteita.

- Ilmastonmuutoksen aiheuttaneille teollisuusmaille pitää määrätä sitovat päästövähennysvelvoitteet, mutta kehitysmaat voidaan velvoittaa vain vapaaehtoisiin päästövähennyksiin, totesi Su Wei Varsovassa.

Kehitysmaat vaativat teollisuusmailta myös uusia rahoituslupauksia. Teollisuusmaat ovat sitoutuneet nostamaan kehitysmaiden ilmastorahoituksen 100 miljardiin dollariin vuodessa vuoteen 2020 mennessä. Nyt kehitysmaat vaativat kirjausta siitä, että apu nousee 70 miljardiin vuodessa vuodesta 2016 alkaen.

- Tällaiset viimehetken vaatimukset eivät auta neuvotteluja. Jos sopimusteksti avataan, meillä on myös siihen lukuisia muutosesityksiä, varoitti Yhdysvaltain ilmastolähettiläs Todd Stern.

Kokouksen puheenjohtaja vetosi vielä neuvottelijoihin.

- Pyydän, että harkitsette huolellisesti, mitä seuraa siitä, jos emme saa mitään valmiiksi Varsovassa, neuvoi puhetta johtava Puolan entinen ympäristöministeri Marcin Korolec.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme