Mainos
Mainos

Jäätikköjen sulaminen huojuttaa maapalloa – "Viime vuosisataan verrattuna dramaattista"

Maailman ilmaston lämpeneminen muuttaa maapallon huojuntaa pohjois- ja etelänapojen välisellä akselilla, kertoo the Guardianin siteeraama NASA:n tuore tutkimus.

Huojunnan muutos johtuu sulavista jäätiköistä erityisesti Grönlannissa. Vuoden 2003 jälkeen Grönlannista on kadonnut arviolta 272 triljoonaa kiloa jäätä vuosittain ja osa sulamisvedestä on muuttanut maapallon tasapainojakaumaa.

Huojuntaa lisää etelänavalla se, että läntinen etelänapajää pienenee ja itäinen etelänapajää kasvaa.

Maapallon huojuntaa napa-akselilla on seurattu vuodesta 1899 ja koko seuranta-ajan huojunta on vähä vähältä suuntautunut kohti Kanadaa. Nyt suunta on NASA:n mukaan päinvastainen, kohti Britanniaa.

– Viimeaikainen siirtymä on viime vuosisataan verrattuna hyvin dramaattinen, sanoo tutkimuksen johtaja Surendra Adhikari

– Muutoksesta ei kuitenkaan ole mitään vaaraa, korostaa vanhempi tutkija Jianli Chen Texasin yliopiston avaruustutkimuksen laitokselta.

Chen esitti ensimmäisenä teorian ilmastonmuutoksen vaikutuksesta maapallon huojuntaan kolme vuotta sitten.

NASA:n tutkimus julkaistiin perjantaina Science Advances -julkaisussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme