Mainos
Mainos

Ilmastosopimuksen luonnos valmis – lämpenemisen hidastaminen uhkaa jäädä alle tavoitteen

Pariisissa virkamiesneuvotteluissa on tapahtunut edistystä kansainvälisen ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi. Suomen pääneuvottelijan mukaan nyt neuvotelluilla tavoitteilla ilmaston lämpenemistä ei kuitenkaan saada rajoitettua alle kahteen asteeseen. 

Pariisissa virkamiesneuvotteluissa on saatu aikaan tekstiluonnos kansainväliseksi ilmastosopimukseksi. Ranskan edustajan Laurence Tubianan mukaan teksti osoittaa, että kaikki osapuolet haluavat päästä sopimukseen, mutta merkittäviä kysymyksiä on yhä ratkaistava.  

Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä kertoo, että nyt esitetyillä toimenpide-ehdotuksilla ilmaston lämpenemistä ei saada rajoitettua alle kahteen asteeseen. Oleellista on miten Pariisin jälkeen lähdetään kuromaan aukkoa umpeen.  

– Tällä hetkellä päästövähennystavoitteet riittävät 2,7-3 asteeseen.

Isoja päätöksiä ensi viikolla

Ajatuksena on, että virkamiesten valmistama pohja esittää vaihtoehtoja muun muassa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja tarvittavien toimien rahoittamiseksi. Tekstiä ryhdytään hiomaan sopimukseksi ensi viikolla ministeritasolla. Neuvotteluiden on määrä kestää perjantaihin.  

Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka kertoo, että eteneminen on ollut ensimmäisellä viikolla hidasta. Runsaan 50 sivun pohjateksti lyheni virkamieskäsittelyssä yli kymmenellä sivulla. 

– Isoja ratkaisuja tehdään ensi viikolla, kun ministerit ovat paikalla. Ensimmäinen viikko meni poliittisten vaihtoehtojen selkeyttämisessä, Laurikka sanoo.  

Monet valtiot arvostelevat luonnosta siitä, että liian moni asia on auki. 

Ympäristöministeriön Laurikan mukaan moni maa on esittänyt, että rajaa pitäisi laskea entisestään puoleentoista asteeseen. Rajan alentamista vaativat erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevat pienet saarivaltiot. 

Jakolinjat ennallaan

Aiemmat yritykset sopimuksen luomiseksi ovat kompastuneet teollisuusmaiden ja kehitysmaiden erimielisyyksiin taakanjaosta ja ilmastotoimien rahoituksesta. Jakolinjat ovat osin pysyneet ennallaan myös uusimmassa ponnistuksessa. 

– Pyydämme kumppaneitamme kuuntelemaan huoliamme, kun jatkamme ratkaisujen etsintää, Etelä-Afrikan edustaja Nozipho Mxakato-Diseko kommentoi puhuen yli 130 kehittyvän maan puolesta.  

Ilmastokokous alkoi viime maanantaina. Avauksessa oli mukana yli 150 valtioiden ja hallitusten johtajaa.  

Uuden ilmastosopimuksen ajatuksena on, että virkamiesten valmistama pohja esittää vaihtoehtoja muun muassa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi ja tarvittavien toimien rahoittamiseksi. Tekstiä ryhdytään hiomaan sopimukseksi ensi viikolla ministeritasolla. Neuvotteluiden on määrä kestää perjantaihin. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme