Mainos
Mainos

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde tuomittiin huolimattomuudesta – ei kuitenkaan saa rangaistusta

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde tuomittiin maanantaina oikeudessa huolimattomuudesta. Tuomiosta huolimatta Lagarde ei saa sakkoja tai vankilatuomiota. 

Oikeus tutki, oliko Lagarde ollut huolimaton toimiessaan Ranskan valtiovarainministerinä presidentti Nicolas Sarkozyn kaudella vuosina 2007-2011. Lagarde määräsi tuolloin, että liikemies Bernard Tapien ja Ranskan valtion kiista tulee ratkaista oikeudenkäynnin sijaan välimiesoikeudessa. Tapie sai välimiesoikeuden päätöksellä tuolloin yli 400 miljoonan euron vahingonkorvaukset. 

Sittemmin paljastui, että välimiesoikeus suosi Tapieta, joka oli ollut Sarkozyn tukija presidentinvaaleissa. Lagarde ei vienyt vahingonkorvausasiaa jatkokäsittelyyn. 

Oikeus antoi vapauttavan päätöksen Lagarden menettelylle antaa asia välimiesoikeuden käsittelyyn. Tuomio tuli siitä, että Lagarde ei valittanut vahingonkorvauspäätöksestä. 

IMF:n johtokunnan oli tarkoitus tavata maanantaina Washingtonissa käsitelläkseen Lagarden tuomiota. Hän ei itse ollut läsnä kuulemassa tuomiota, vaan oli lakimiehensä mukaan Washingtonissa. 

Taustalla yli 20 vuoden takainen kauppa 

Kiista juontuu vuoteen 1993, jolloin Tapie ajautui konkurssiin. Valtio-omisteinen Credit Lyonnais -pankki osti hänen omistamansa urheiluvälineyhtiö Adidaksen 315,5 miljoonalla eurolla. Myöhemmin sama pankki myi yhtiön 701 miljoonalla eurolla, minkä vuoksi Tapie syytti valtiota petoksesta. 

Tapie tuomittiin sittemmin palauttamaan vahingonkorvaukset. 

Lagarde on kiistänyt syytteet ja sanonut toimineensa valtion etujen mukaisesti. Hänen ei epäillä hyötyneen päätöksestä. 

Alun perin Lagardea uhkasi enintään vuoden vankeusrangaistus ja 15000 euron sakot. 

IMF:n hallitus oli ilmoittanut antavansa Lagardelle täyden tukensa. Lagarde on toiminut IMF:n johdossa vuodesta 2011 ja aloitti uuden kautensa heinäkuussa. 

Myös IMF:n johdossa vuoteen 2007 asti ollut espanjalainen Rodrigo Rato odottaa tuomiota toimistaan espanjalaispankki Bankian johdossa vuosina 2010-2012.   

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme