Mainos
Mainos

Inka-kaupungin etsintöjen pelätään tartuttavan tappavia tauteja alkuperäiskansoihin

Ranskalainen tutkimusmatkailija ja historioitsija Thierry Jamin suunnittelee tekevänsä tulevana kesänä laajan löytöretken Amazonille muinaisen inkavaltakunnan kaupungin löytämiseksi.

Jamin uskoo, että ”Paititin kadonneen kaupungin” rauniot on mahdollista löytää Megantonin suojelualueelta (Megantoni National Sanctuary) Kaakkois-Perusta.  

Lukuisat arkeologit ja tutkimusmatkailijat ovat yrittäneet löytää Paititin kaupunkia viimeisen sadan vuoden ajan tuloksettomasti.

Kaupungin on arveltu sijaitsevan Amazonin sademetsäalueelle, joka ulottuu Kaakkois-Perusta pohjoisiin Bolivian osiin ja Lounais-Brasiliaan.

Perun Megantonin alue on laajuudeltaan 215 000 hehtaaria ja siellä asuu useita eristyksissä olevia alkuperäiskansaheimoja.

- Lukuisat alueella asuvan Matsiguenga-alkuperäiskansan ihmiset ovat kertoneet, että rauniot sijaitsevat erikoisen, neliönmuotoisen vuoren huipulla. Uskon meidän olevan hyvin lähellä sitä hetkeä, kun voimme virallisesti todentaa, että tämä merkittävä arkeologinen paikka on todellakin olemassa, viestitti Jamin brittiläiselle The Guardian -lehdelle.

Alkuperäiskansoilla ei resistenssiä tauteihin

Jaminin kaavailema kuusiviikkoinen löytöretki syrjäiselle alueelle on kuitenkin saanut osakseen myös suurta arvostelua.

Lukuisat asiantuntijat pelkäävät, että alueen eristäytyneet alkuperäiskansat voivat olla todellisessa vaarassa Jaminin etsintäretken vuoksi.

Useat alueen heimot ovat olleet hyvin vähän tai ei ollenkaan tekemisissä ulkopuolisten kanssa ja heiltä puuttuu näin ollen vastustuskyky länsimaalaisille tartuntataudeille. Jopa flunssa voi koitua kohtalokkaaksi Megantonin heimoille.

Asiantuntijat muistuttavat myös, että Megantonista tehtiin nimenomaan suojelualue kymmenen vuotta sitten alkuperäiskansojen suojelemiseksi. Tuolloin päätettiin, että tieteellinen tutkimus Megantonissa on mahdollista vain erityisissä poikkeustapauksissa.

Jamin kertoo anoneensa erityslupaa Perun ympäristö- ja kulttuuriministeriöltä alueen kartoittamiseen.

Amazonin alkuperäiskansojen eteen työskentelevä Cedia-kansalaisjärjestö on ilmaissut huolestuneisuutensa ranskalaisen kaavailemasta löytöretkestä. Järjestöstä muistutetaan, että Perun lait kieltävät jyrkästi ulkopuolisten menon Megantonin tarkasti rajatuille suojelualueille.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme