Mainos
Mainos

Internetissä lietsotaan pyhää sotaa

Internetillä on tärkeä rooli uusien itsemurhapommittajien värväämisessä ja pyhän sodan lietsomisessa. Sosiologien Scott Atranin ja Jessica Sternin mukaan pyhään sotaan eli jihadiin yllyttävien verrkosivujen määrä on räjähtänyt käsiin. Vielä viisi vuotta sitten sivustoja oli parisenkymmentä, kun tutkijat laskevat niitä nyt olevan yli 4000.

Sosiologit Scott Atran ja Jessica Stern toteavat tuoreessa Nature-tiedelehdessä julkaistussa avoimessa kirjeessä muun muassa seuraavaa:

- Pienet ryhmät löytävät elämälleen tarkoituksen netistä. He etsivät välittämistä, yhteisyyden tunnetta ja suuntaa elämälleen surfatessaan pyhään sotaan lietsovilla verkkosivustoilla

- Eurooppalaiset jihadistit tuntevat yleensä vastustavansa maailmanlaajuista pahaa, eivätkä niinkään taistele tietyn poliittisen päämäärän saavuttamiseksi. Jopa Irakissa, jihadistit 14 muusta arabimaasta sanoivat värväytyneensä taistelemaan "kansainvälistä pahaa" vastaan pikemminkin kuin Irakin puolesta, tutkijat kirjoittavat.

- Ottaen huomioon internetin kasvavan merkityksen, meidän tulisi pyrkiä tarjoamaan vaihtoehtoisia tukiryhmiä näille ihmisille sekä kaupungeissa että kyberavaruudessa. Ryhmien tulisi tarjota samanlaista myötätuntoa ja sitoutumista omiaan kohtaan kuin mitä terroristiryhmätkin näyttävät tarjoavan, mutta sillä tavalla, että ihmisten elämä ja asenne muita ihmisiä kohtaan muuttuu, tutkijat ehdottavat.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme