Mainos
Mainos

Intiassa kuohuu: 10-vuotias raiskattu ei saa tehdä aborttia – Tyttö itse luulee, että vatsassa on iso kivi

Intiassa on noussut valtava mediakohu 10-vuotiaan tytön tapauksesta. Tyttö raiskattiin ja hän tuli raskaaksi. Viime viikolla Intian korkein oikeus kielsi tytöltä abortin. Tyttö itse ei tiedä, mitä hänelle on tapahtunut, vaan luulee, että vatsassa on iso kivi.

BBC:n toimittaja matkusti Pohjois-Intiaan selvittämään kohua ja kertoo tapauksesta pitkässä artikkelissaan, joka on julkaistu BBC:n nettisivuilla.

Tyttö joutui sukulaisensa hyväksikäyttämäksi ja raiskaamaksi useita kertoja ennen raskaaksi tuloaan. BBC:n mukaan mies on nyt vangittu ja odottaa oikeudenkäyntiä.

Korkein oikeus hylkäsi tytön vetoomuksen aborttiin heinäkuun lopulla, koska raskaus oli oikeuden käyttämien lääkäriasiantuntijalausuntojen mukaan jo liian pitkällä. Raskaus oli tällöin BBC:n mukaan viikolla 32, eli noin seitsemännellä kuukaudella. Abortti olisi lääkärien lausuntojen mukaan liian riskipitoinen ja sikiö voi toistaiseksi myös hyvin.

"Vatsassa iso kivi"

Intian lain mukaan abortit ovat kiellettyjä raskausviikon 20 jälkeen, jos raskaus itsessään ei uhkaa tulevan äidin terveyttä. BBC:n mukaan on kuitenkin yhä tavallisempaa, että oikeuslaitos on saanut vetoomuksia teinityttöjen abortteihin raskausviikon 20 jälkeen.

Näissä tapauksissa syynä on usein se, että lapsi tai nuori ei ole tiennyt tilastaan.

Mediakohun keskelläkin olevassa tapauksessa 10-vuotiaan tytön raskaus tuli ilmi noin kolme viikkoa sitten, kun lapsi valitti äidilleen alavatsakipua, joka vei tämän lääkäriin.

BBC:lle tytön perheen tunteva kertoo, että tyttö ei ole ymmärtänyt mitä tälle on tapahtunut. Lisäksi tytön perhe ei tiennyt hyväksikäytöstä, saati siitä, että 10-vuotias saattoi tulla raskaaksi. Tytölle ei ole myöskään kerrottu raskaudesta. Tälle on vain kerrottu, että hänen vatsassaan on iso kivi.

Surulliset tilastot 

Unicefin ja Intian hallituksen tilastojen mukaan alaikäisten raiskaukset ovat Intiassa järkyttävän yleisiä. Tilastojen mukaan yli 10 000 lasta raiskattiin Intiassa vuonna 2015. Lisäksi 240 miljoonaa tyttöä pakkonaitettiin avioliittoon ennen 18 ikävuottaan.

Hallituksen tekemän selvitykseen osallistuneista lapsista yli puolet kertoi kohdanneensa seksuaalista hyväksikäyttöä.

BBC:lle haastattelun antanut viranomainen kertoo, että tytön luona ovat kuitenkin vieraillut viime päivien aikana niin poliisit, sosiaaliviranomaiset kuin konsultitkin, joten lapsi ymmärtää kyllä, että jotain erikoista on sattunut.

Mediasirkus lapsen ympärillä ei myöskään ole niin sanotusti auttanut perhettä lakaisemaan ongelmaa pois näkyvistä. Perhe on köyhä ja asuu yksiössä.

– Perhe ei ole ymmärtänyt mitä sukulaismies on tehnyt tytölle, nyt perhe taistelee ymmärtääkseen tilannetta. Tytön äiti itkee jatkuvasti ja isä on kertonut minulle, että tuntuu kuin hänen tyttärensä olisi murhattu, raiskausta tutkinut poliisi Pratibha Kumari kertoo.

Toimittajat partioivat kodin ulkopuolella

Tilannetta pahentaa perheen kodin ulkopuolella yötä päivää parveilevat toimittajat.

– Kun olen tavannut perheen, perheen isä kertoit, että suurin ongelma tällä hetkellä ovat toimittajat, jotka estävät normaalin elämän kokonaan. Toimittajat ovat kyselleet sopimattomia kysymyksiä ja ihmetelleen, miksi perhe ei huomannut hyväksikäyttöä tai raskautta, kertoo lasten hyvinvointikomitean johtaja Neil Roberts.

Mediahuomio auttaa kuitenkin siinä, että huomion avulla köyhä tyttö saa parempaa hoitoa ja todennäköisesti mediahuomion avulla tyttö tulee saamaan taloudellisia hyvityksiä valtiota, arvioi BBC.

Tytön isä on kuitenkin vihainen.

– Miksi sinä (BBC:n toimittaja) haluat mainostaa minun tyttäreni tapausta? Media on tehnyt tästä liiketoimintaa, hän näpäyttää BBC:tä.

– Haluan, että hyväksikäyttäjää rangaistaan ankarasti. Hänen pitäisi saada kuolemantuomio tai viettää loppuelämänsä vankilassa. Hän on myöntänyt rikoksen, mutta ei ole koskaan pyytänyt tekoaan anteeksi meiltä, isä kuitenkin sanoo.

Perhe ei halua lasta

Isän vihaisuudelle on hyvä syy. BBC kertoo, että Intiassa raiskauksien uhreja suojellaan ja heidän identiteettiään ei saa julkaista mediassa. Intialaisessa mediassa raiskaajan nimeä on kuitenkin viljelty laajasti, ja koska tämä kuului sukuun, niin halukkaat ovat pystyneet yhdistämään uhrin ja tekijän.

Lapsen nuoresta iästä johtuen synnytys tapahtuu sektiolla. Laskettu aika on syyskuussa. Tytön perhe on myös kertonut, etteivät halua nähdä lasta, joten vastasyntynyt otetaan sosiaalityöntekijöiden huostaan.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että vaikka riskipitoinen synnytys sujuisikin hyvin, saa 10-vuotias elinikäiset traumat. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme