Mainos
Mainos

Irak-asiantuntija: Näin Isis hyötyy iskuista eniten – "Se on meistä kiinni"

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein Al-Taeen mukaan Isisin yksi tavoite Pariisin iskuissa on rekrytoida kannattajia. Se, onnistuuko äärijärjestö tavoitteessaan on kiinni Euroopan reaktioista.

Hussein Al-Taee mukaan Pariisin iskut ovat Isisin hätätoimi, jolla pyritään osoittamaan, että tappioista huolimatta äärijärjestö on arvaamaton ja vahva. Alunperin hän kirjoitti asiasta laajalle levinneessä Facebook-päivityksessään.

Hussein Al-Taee kertoo MTV:n Seitsemän uutisissa, että Isisin kärsiessä hätää, se pyrkii etsimään korkean profiilin iskuja, jotka lievittäisivät järjestön tappioita sen operoimilla konfliktialueilla.

– Kun hätä on esimerkiksi Mosulissa tai Anbarissa, niin se iskee Bagdadiin ja toistaa iskuja sinne näyttäen, että se voi iskeä samaan kohteeseen monta kertaa, Al-Taee sanoo.

– Tässä suhteessa Pariisin isku vaikutti juuri siltä tämän Charlie Hedbon takia, jossa pyrittiin taas toistamaan isku Pariisiin.

Tavoite rekrytoida kannattajia

Al-Taeen mukaan on mahdollista, että Isis suunnittelee lisää vastaavia iskuja, mikäli äärijärjestöä ei saada "nopeasti murskattua".

–Todennäköisesti Suomi on turvallisempi kuin muu Eurooppa, koska Suomesta ei ole esimerkiksi lähtenyt niin paljon taistelijoihin sinne Isiksen riveihin, kun taas Ranskasta on lähtenyt jopa tuhansia.

Al-Taee painottaa, että Isis hyötyy iskuista eniten, mikäli Eurooppa laittaa rajansa kiinni, päättäjät käyttäytyvät hätiköidysti ja pakolaisia aletaan syyllistämään terrorismista.

– Isis kärsii tällä hetkellä rekrytoitavien pulaa. Ihmiset eivät enää usko Isiksen ideologiaan. Näin ollen, kun Euroopassa kiehuu ja ihmisillä on hätä niin Isiksen on helpompi rekrytoida lisää ihmisiä myös Euroopasta, Al-Taee sanoo.

Hänen mukaansa Isis vahvistaa otettaan konfliktialueiden asukkaista, mikäli Eurooppa laittaa rajansa kiinni ja antaa viestin, ettei pakolaisleireille ole menemistä.

"Sotatoimien jatkuttava"

Al-Taee painottaa, että Isiksen vastaisten sotatoimien on jatkuttava, sillä niillä pystytään tuhoamaan järjestön logistisia verkostoja. Mutta jos järjestö halutaan tuhota kokonaan, sotatoimet ei yksin riitä.

– Rahoituskanavien kuivattaminen on erittäin tärkeää. Isis edelleen myy öljyä satoja tuhansia barreleita vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kauppa käy ja ostajiakin löytyy.

Myös aseiden myyminen järjestölle on loputtava, hän lisää.

Al-Taeen mukaan näyttää siltä, ettei Isis välttämättä onnistu tavoitteessaan hankkia lisää taistelijoita riveihinsä.

– Tämä saattaa olla Isikselle huono strateginen siirto. Mutta se on meistä kiinni täällä Euroopassa miten asiaan reagoidaan.

Al-Taee työskentelee Irak-asiantuntijana presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa Crisis Management Initiative-järjestössä.

Koko Al-Taeen haastattelun voi katsoa yllä olevalta videolta.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme